Nyt on torstai 17.3.2016 |
Uutiset:
Vaalikuume nousee

Eduskuntavaaleihin on aikaa tasan kaksi viikkoa. Samaan tahtiin nousee vaalikuume niin ehdokkaiden kuin äänestäjien joukossa. Myös viranomaisilta näyttää mopo karkaavan käsistä. 

onni ja minä uusi 2 – KopioTielaitos Destia on poistanut ja tuhonnut satoja vaalimainoksia Pohjanmaan alueella. Mainokset ovat olleet sähköpylväissä valtateiden varsilla laillisesti. Perussuomalaisten Etelä-Pohjanmaan piirin puheenjohtaja Asko Salminen onkin tehnyt toimista rikosilmoituksen.

Tieviranomaisella ei ole oikeutta tuhota toisen omaisuutta, vaan huomauttaa ja kehoittaa poistamaan väärissä paikoissa olevat mainokset. Tässä lienee kysymys jopa virkarikoksesta.

Itseäni on koko vaalikampanjan ajan vaivannut tämä negatiivinen suhtautuminen kansalaisten asioita ajamaan pyrkiviin ehdokkaisiin. Tielaitoksen lisäksi eräät kauppakeskukset ovat kieltäneet mainonnan alueellaan ja vaikeuttaneet kampanjointia. Seinäjoella mm. City-Market rajoitti kampanjoinnin yhteen päivään ja Keski-Pohjanmaalla S-Marketit kielsivät sen kokonaan. Seinäjoen EPS-torilla ja Torikeskuksessa ei saa käyttää vaalitilaisuuksissa äänentoistoa. Myös eräät energiayhtiöt ovat kieltäneet mainokset pylväissään. Näin on ilmoittanut ainakin Seinäjoen Energia.

Toki yrityksillä on oikeus tällaiseen toimintaan, mutta mitään järkeä siinä ei ole. Tulevat kansanedustajat ovat jatkossa päättämässä myös niiden asioista. Ihmisen muisti on pitkä ja valikoiva. Minkä taaksensa jättää sen edestään löytää.

Myös joidenkin ehdokkaiden taustajoukoilla on mopo alkanut keulia. Kilpakumppanien vaalimainokset ovat saaneet huutia ja kampanjointia on vaikeutettu eri tavoin. Tällainen ilkivalta näyttää kohdistuvan pääosin yhden puolueen ehdokkaisiin.

Tiedotusvälineetkään eivät ole olleet toimissaan täysin tasapuolisia. Määrättyjä puolueita ja ehdokkaita nostetaan ja toisia pudotetaan. Äänestäjien manipulointi vain kiihtyy vaalien lähestyessä. Maakuntalehti Ilkka on kunnostautunut tässä erityisesti. Vai mitä mieltä olette erään keskustaehdokkaan jatkuvasta puffaamisesta "muka" uutisjutuissa. Viime viikolla lehti teki härskin tempun uutisoimalla kuvan kera puolen sivun jutulla erään ehdokkaan yritystoiminnasta. Tässä raha puhui, sillä kyseinen ehdokas mainostaa lehdessä näyttävästi. Kyseessä on perinteinen tapa palkita  hyvät mainostajat puffeilla.

Mielestäni äänestäjien manipulointiin tähtäävät vaaligallupit ja muut ennusteet tulisi kieltää ainakin viimeisen kuukauden ajaksi. Toivottavasti viimeiset kaksi viikkoa toimitaan rehellisesti ja oikeudenmukaisesti kaikilla osa-alueilla.
 
– erkki valtamäki –

Kommentoi artikkelia

Email ei tule näkyville!


*