Suomalaiset pääsevät valitsemaan itselleen presidenttiä vaaleissa, joilla ei todellisen demokratian kanssa ole mitään tekemistä. Jo lähtökohta reiluun vaalikampanjaan on arveluttava. Istuva presidentti on päässyt lähtemään matkaan niin pitkältä etumatkalta, ettei muilla ole minkäänlaisia mahdollisuuksia. Se tiedetään, että raha ratkaisee kaikissa vaaleissa. Sauli Niinistö vaalibudjetti on neljä kertaa suurempi, kuin lähinnä olevan eli runsaat kaksi miljoonaa euroa. Sen on mahdollistanut suomalaisten miljonäärien ja suuryritysten antama tuki. Ei siinä tietenkään mitään laitonta ole, moraalisesti arveluttavaa sitäkin enemmän. Tiedämme, että ilmaisia lounaita ei edelleenkään ole. Tuen antajat odottavat ja myös tulevat saamaan vastapalveluksia. He tietävät sen. Kysymys on suomalaisesta korruptiosta, mikä piilotetaan ovelasti laillisuuden taakse.

Kun vaalirahakohu aikanaan nousi esille, se lakaistiin maton alle niin, että muutama toimija uhrattiin. Laadittiin myös laki, millä suurimmista lahjoitussummista tehtiin julkisia. Sillä ikään kuin pestiin kädet koko ongelmasta. Tilanne ei muuttunut miksikään, sillä ihminen on taitava keksimään keinoja lakien kiertämiseksi. Siispä suomalainen korruptio rehottaa edelleen muka laillisena toimintatapana.  

Nyt käytävät presidentinvaalit näyttäytyvät epädemokraattisina myös siksi, että valtamedia on puolensa valinnut. Jokainen, joka on televisiokanavien vaalitenttejä seurannut, on tämän epäreiluuden ja puolueellisuuden nähnyt ja kuullut. Ylen vaaliohjelmat on karmaiseva esimerkki epäoikeudenmukaisuudesta. Olin itse seuraamassa paikan päällä yhtä tenttiä, Laura Huhtasaaren kyykyttämistä. Päivää aikaisemmin myös Paavo Väyrynen oli lähes samanlaisessa piinapenkissä. Muiden ehdokkaiden ja ennen kaikkea istuvan presidentin tentti oli leppoisaa rupattelua ja pään silittelyä edellisiin verrattuna. Huhtasaaren lähes kaikki mielipiteet torpattiin väärinä mielipiteinä. Toimittajat ottivat politiikan tekijän roolin ja toivat selkeästi omat mielipiteensä esille. Näinhän media on alkanut yleisestikin käyttäytyä, ja samalla unohtanut roolinsa vallan vahtikoirana, ei vallan käyttäjänä. Ikävä tuli tenttejä kuunnellessa Pekka Oksalaa ja Leif Salmenia. He olivat teräviä kysyjiä, eivät vastaajia.

Sauli Niinistö sai omassa tentissään laukoa sammakoitaan kenenkään niihin tarttumatta.

Niinistön puheessa esiintyi irakilainen mies, joka oli tullut pakolaisena Suomeen. Hän kertoi noudattavansa suomalaista kulttuuria ("maassa maan tavalla") toimiessaan suomalaisten kanssa, mutta kotioven sisäpuolella omaa kulttuuriaan.

Jos minä oikein Niinistön sanomaa ymmärrän, niin se tarkoittaa sitä, että hän hyväksyy sen, että Suomessa asuvan ulkomaalaisen tulee elää suomalaisen kulttuurin ja siis myös Suomen lakien mukaan vai silloin, kun astuu oman kotinsa ulkopuolelle. Seinien sisäpuolella pätevät oman maan ja uskonnon (Irak, islam) kulttuurinormit ja myös lait. Käytännössä Suomeen tulleet muslimit voivat tehdä kunniamurhia, silpoa (ympärileikkaus) lapsiaan tai kohdella naisiaan kaltoin islamilaisen kulttuurin ja lakien mukaan, kunhan tekevät sen kotiseiniensä sisäpuolella, mutta kuitenkin Suomessa.

MTV:n vaalitenteistä en korrektiivisuussyistä puhu mitään. Tässä mediassa toisaalla Kristiina Kalliojärvi ottaa niihin kantaa.

Kaikesta huolimatta hyvät ystävät käykää vaaliuurnilla.


 

 

 

 

Erkki Valtamäki

 

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *