Nyt on perjantai 16.6.2017 |
Uutiset:
 • 17.8.2016 in Pesäpallo: Rauman Lukko voiton päässä naisten superin välieräpaikasta
 • 10.8.2016 in Pesäpallo: Manse syöksyi voittoon Seinäjoella
 • 3.8.2016 in Pesäpallo: Maila-Jussien naiset palasivat voittokantaan
 • 27.7.2016 in Kotimaa: Kirittäret näytti tasonsa Seinäjoella
 • 18.6.2016 in Jalkapallo: HJK pilasi Seinäjoen stadionin avajaisjuhlat
Kiihottaminen kansanryhmää vastaan

poliisimerkkiPoliisi tutkii parhaillaan olenko syyllistynyt ”Kiihottamiseen kansanryhmää vastaan”. Pohjanmaan poliisilaitos sai saamieni tietojen mukaan Helsingistä määräyksen, että fb-kirjoitukseni 7.2.2016 pitää tutkia ko. rikosnimikkeellä.
 

Kirjoitukseni oli vastareaktio Ilkan päätoimittajan Satu Takalan kolumniin (Ilkka 7.2.2016), missä hän leimasi meidät ”Rajat kiinni” -mielenilmauksen järjestäjät vihamielisiksi rasisteiksi sekä mafiaveljiksi ja -sisariksi. Hän myös vertasi maahanmuuttajia Karjalan evakkoihin.

 

Takalan kirjoitus oli sitäkin vastenmielisempi sen jälkeen, kun poliisi oli kiittänyt meitä järjestäjiä hyvin hoidetusta ja rauhallisesta tapahtumasta. rajat kiinniItse olin tapahtumassa juontajana ja annoin mm. vastapuolen eli samaan aikaan järjestetyn "Ei rasismia minun nimissäni" -mielenosoituksen edustajalle puheenvuoron tilaisuudessa. Eli toimimme hyvin rauhallisesti ja vastapuolta kunnioittaen ilman minkäänlaista rasismin häivää.

 

Takalan kolumnin innoittamana tai suututtamana kirjoitin fb-sivulleni näin: ”Irakilaisnuoret tulevat maahan raiskaamaan naisiamme ja tekemään muita tihutöitä ja Takala vertaa heitä evakkoihin. Toivottavasti seuraava raiskaus kohdistuu Takalan kaltaisiin suvakkeihin. Eiköhän ääni kellossa muutu.”

 

Tuo ensimmäinen lause täyttää poliisin mukaan ”Kiihottamisen kansanryhmää vastaan” -tunnusmerkit. Toisessa lauseessa en suinkaan kehottanut ketään raiskaamaan, kuten Ilkka on asian halunnut tarkoituksella tulkita. Osmo Soininvaaraa ja Jussi Halla-ahoa mukaillen toivoin, että jos raiskauksia tapahtuu, ne kohdistuisivat syyttömien sijaan niihin, jotka ovat tämän invaasion ja sitä kautta raiskaajien maahantulon mahdollistaneet ja sitä puolustavat. Enhän minä todellakaan toivo kenenkään joutuvan niin iljettävän rikoksen kohteeksi, mihin kymmenet nuoret naiset ovat viime syksyn aikana joutuneet. Juuri sitä vastaan olen tässäkin asiassa toiminut ja tulen aina toimimaan.

 

Vastasin Satu Takalalle samoilla argumenteilla, joita hän käytti omassa kolumnissaan. Takala vastasi tähän käyttämällä lehteään härskiksi oman kostonsa apuvälineenä. Kolme päivää nimeni ja kuvani komeili Ilkan sivuilla ja minua syytettiin ja tai ainakin annettiin ymmärtää minun tehneen mitä erilaisimpia rikoksia. Voin tässä kertoa, että rikosrekisterini on edelleen täysin puhdas. Sieltä ei löydy minkäänlaista rikosmerkintää toisin kuin Ilkka antaa ymmärtää.

 

Lehdistöllä on edelleen voimassa kirjoittamaton sopimus, että rikosasioissa epäillyn nimi paljastetaan vasta sitten, kun hänet on syylliseksi oikeudessa todettu ja tuomio julistettu. Silloinkin tuomion tulee olla vähintään kaksi vuotta vankeutta. Jos en mitään muuta, niin tämän olen 30-vuotta kestäneen toimittajaurani aikana oppinut. Nyt Ilkka teki minusta syyllisen ja luki tuomion ennen kuin poliisi oli edes aloittanut asian tutkimista. Tuomio julistettiin kolmessa lehdessä nimen ja kuvien höystämänä. Ei oikein sovi hyvään journalistiseen tapaan.

 

lautamies epariIlkka myös kaivoi esille yli vuoden vanhan episodin lautamiestoiminnastani.

Tarkoituksena oli osoittaa kuinka suuri rikollinen oikein olen. Kysymyksessä oli tapaus, missä lautamiehenä arvostelin fb-sivullani oikeussalissa istuneita syytettyjä. Kritiikkini kohdistui ns. itsekriminointisuojaan, minkä perusteella syytetyillä ei ole totuudessa pysymisvelvoitetta. Päivitykseni mukaan se myös näkyy oikeussalissa, missä syytettyjen penkillä istui ”valehtelijoiden klubi”. Tämä ei laamanni Markku Latva-Teikarin mukaan ollut lautamiehelle sopivaa käytöstä. Hänen mukaan en kuitenkaan ollut rikkonut mitään lakia tai toiminut lautamiesvalaa vastaan. Hän ilmoitti, ettei tämän takia toistaiseksi kutsu minua lautamieheksi. Puolen vuoden kuluttua sain kutsun maaoikeuden lautamieheksi ja oletin, että olen sanktioni kärsinyt ja lautamiestoimintani jatkuu normaaliin tapaan. Latva-Teikari jäi pian tämän jälkeen eläkkeelle ja asia jäi siihen.

 

Nyt Ilkka ja myös Pohjalainen kertoivat valheellisesti, että lautamiesurani loppui tuohon fb-kirjoitukseen. Kirjoitin molempiin lehtiin asiasta oikaisun, jota kumpikaan lehti ei julkaissut. Oikeusvaltion perusperiaatteisiin kuulu, että epäillyllä, oli sitten kysymyksessä kuinka vakava rikos tahansa, on oikeus puolustautua. Myös hyvään lehtimiestapaan kuuluu, että lehdessä esitetyt virheelliset tiedot pitää oikaista. Tässä tapauksessa rikottiin kumpaakin periaatetta.

 

En ymmärrä alkuunkaan, että oikeuslaitos käyttää tätä aivan toisiin tarkoitusperiin luotua rikosnimikettä (kiihotus kansanryhmää vastaan) lyömäaseena maahanmuuttokriitikoita vastaan. Eihän tuossa minun päivityksessäni kiihotettu mitään kansanryhmää vastaan. Jos jotain vastaan kiihotettiin, se oli Ilkka-lehti ja sen päätoimittaja. Kumpikaan ei tietääkseni ole lain tarkoittama kansanryhmä.

 

niinistö valtiopäivien avajaisetTasavallan presidentti Sauli Niinisto puuttui samaan asiaan valtiopäivien avauspuheessaan, eikä häntä rasistiksi tai mafiaveljeksi nimitelty eikä kiihotuksesta kansanryhmää vastaan epäilty. Hän oli myös sulkemassa yhdessä Putinin kanssa itäräjan näiltä pakolaisilta. Onko hän myös rasisti ja maahanmuuttovastainen ihminen. Ei varmasti ole. Poliisin mukaan Niinistö ei maininnut puheessaan mitään kansakuntaa, vaan käytti termejä maahanmuuttajat tai pakolaiset. Minä syyllistyin rikokseen mainitsemalla sanan irakilaiset.

 

Viimeisin asiaan liittyvä episodi sattui muutama päivä sitten, kun Ilkka uutisoi, että tekemäni tutkintapyyntö Satu Takalasta ei anna aihetta enempiin tutkimuksiin. Peruin tekemäni tutkintapyynnön jo seuraavana päivänä, koska en halunnut lisää lööppejä ja ymmärsin, että se ei johtaisi mihinkään. Nyt Ilkan nettiuutisessa oli minun kuvani ikään kuin osoituksena siitä, kuinka suuri rikollinen oikein olen. 30-vuotisen toimittajaurani en ole koskaan törmännyt vastaavaan. Rikosepäilyä koskevassa uutisessa on tutkintapyynnön tehneen henkilön kuva. Ei tulisi kuuloonkaan, että poliisin, joka pidättää epäillyn rikollisen ja osoittautuu, että pidätys on aiheeton, kuva julkaistaan asiaa koskevassa uutisessa. Printtilehteen olivat toki laittaneet toisen kuvan.

 

Olen ollut pian kaksi kuukautta toipilaana molempien polvien tekonivelleikkauksen takia, enkä siksi tähän asiaan ole ottanut aikaisemmin kantaa. Nyt halusin tämän julki tuoda. Tämän jälkeen haluan antaa poliisille rauhan tutkia asia perusteellisesti ja olen valmis ottamaan vastaan siitä mahdollisesti aiheutuvat sanktiot. Saamieni tietojen mukaan tutkintaa ei ole vielä aloitettu.

 

muistopuhe

 

 

Seinäjoella 7.4.2016

Erkki Valtamäki

Uutiset

 • Rauman Lukko voiton päässä naisten superin välieräpaikasta

  0 Comments

 • Manse syöksyi voittoon Seinäjoella

  0 Comments

 • Maila-Jussien naiset palasivat voittokantaan

  0 Comments

 • Kirittäret näytti tasonsa Seinäjoella

  0 Comments

 • HJK pilasi Seinäjoen stadionin avajaisjuhlat

  0 Comments

Kommentoi artikkelia

Email ei tule näkyville!


*