Nyt on sunnuntai 21.5.2017 |
Uutiset:
 • 17.8.2016 in Pesäpallo: Rauman Lukko voiton päässä naisten superin välieräpaikasta
 • 10.8.2016 in Pesäpallo: Manse syöksyi voittoon Seinäjoella
 • 3.8.2016 in Pesäpallo: Maila-Jussien naiset palasivat voittokantaan
 • 27.7.2016 in Kotimaa: Kirittäret näytti tasonsa Seinäjoella
 • 18.6.2016 in Jalkapallo: HJK pilasi Seinäjoen stadionin avajaisjuhlat
Rautavaaran perhesurman karu loppuraportti

Rautavaaran perhesurman tutkinta on valmistut. Se kertoo karua kieltä.

"Nainen ajoi bussia päin 120 kilometrin tuntivauhdilla".

Esitutkinnan perusteella on myös ilmeistä, että nainen törmäsi linja-auton keulaan tahallaan. Törmäyksessä menehtyivät henkilöautoa kuljettanut nurmeslainen nainen sekä hänen 1-, 2- ja 6-vuotiaat lapset. Nurmeksesta Kuopioon matkalla olleen linja-auton kuljettaja sekä neljä linja-autossa ollutta matkustajaa loukkaantuivat lievästi. Linja-autossa oli tapahtumahetkellä 14 matkustajaa, joista yksi oli henkilöautoa kuljettaneen naisen avopuoliso sekä hänen kahden nuorimman lapsen isä.
 
Esitutkinnassa on kuulusteltu kaikki linja-autossa olleet henkilöt, uhrien lähisukulaisia, perheen kanssa tekemisissä olleita henkilöitä sekä seitsemää muuta todistajaa. Tapausta on poliisin lisäksi selvittänyt liikenneonnettomuustutkintalautakunta. Esitutkinta-aineistoon on liitetty onnettomuustutkintalautakunnan laskelmat henkilöauton ja linja-auton käyttämistä nopeuksista ennen törmäystä sekä törmäyshetkellä.

Esitutkinnassa ei ole tullut esille sellaisia seikkoja, että epäilty olisi suunnitellut tekoa etukäteen. Pikemminkin näyttäisi siltä, että henkilö on tehnyt teon kiihtyneessä mielentilassa äkkipikaistuksissa. Tapahtumaa edelsi äidin sekä hänen avomiehensä välinen kinastelu, jonka jälkeen mies lähti Nurmeksen linja-autoasemalle mennäkseen sieltä bussilla työmatkalle Kuopioon.

Epäilty nainen lähti seuraamaan henkilöautolla linja-autoa ja pysäytti linja-auton reitin varrella olevalle linja-autopysäkille. Epäilty nousi linja-autoon ja kävi äänekkään keskustelun avomiehensä kanssa. Lopulta linja-auton kuljettaja pyysi naista poistumaan linja-autosta. Tämän jälkeen nainen lähti ajamaan linja-auton perään, ohitti sen ja kävi kääntymässä Nurmeksentien ja Rautavaarantien risteyksessä.

Todistajan mukaan kääntyminen oli ollut vauhdikas U-käännös. Hetkeä myöhemmin, noin 1,5 kilometrin ajon jälkeen naisen kuljettama henkilöauto törmäsi kovalla nopeudella vastaan tulleen linja-auton keulaan. Keskusrikospoliisin laboratorion tutkimuksen mukaan linja-auton nopeus törmäyshetkellä on ollut 47 kilometriä tunnissa.

Onnettomuustutkintalautakunnan selvityksen mukaan naisen kuljettaman henkilöauton nopeus on ollut 92-123 km/h. Törmäyksen henkilöautoon ja linja-autoon aiheuttamien vaurioiden sekä naisen kuljettaman henkilöauton keskinopeuden perusteella voidaan olettaa, että henkilöauton nopeus törmäyshetkellä on ollut kuitenkin lähempänä 123 kilometriä tunnissa kuin 92 kilometriä tunnissa.

Oikeuslääkärin lausunnon mukaan henkilöautoa kuljettaneen naisen verestä ei ole löytynyt alkoholia, eikä muitakaan päihteitä. Muilta osin oikeuslääkärin lausunto on salassa pidettävä.

Ei jäähyväiskirjettä

Todistajien mukaan avopari oli keskustellut eroamisesta ja lastenhoito aiheutti riitoja. Nainen oli kotiäiti ja mies kävi töissä. Tutkinnanjohtaja Heikki Mansikka-aho kertoo, että pariskunnan riitoihin liittyi myös mustasukkaisuutta. Nämä tiedot ovat selvinneet bussissa surmaa edeltäneen riidan todistaneilta henkilöiltä sekä pariskunnan läheisiltä. Heitä on kuultu poliisitutkinnassa.

Riidoista huolimatta teko ei ollut kuitenkaan suunniteltu. Poliisin mukaan näyttää siltä, että teko oli tehty kiihtyneessä mielentilassa äkkipikaistuksissaan. Aiemmin on uutisoitu, että surman jälkeen naisen autosta löytyi viesti. Tutkinnanjohtaja kertoo nyt, ettei kyse kuitenkaan ollut jäähyväisviestistä eikä se liittynyt surmaan.

– Se oli sellainen ympäripyöreä kirje, joka liittyy yhteiselämään. Epäilty henkilö on kirjoittanut vastaavanlaisia kirjeitä tai viestejä aiemminkin. Mitkään viesteistä eivät viitanneet surmaamisaikeisiin. Viesti oli kirjoitettu avomiehelle, Mansikka-aho kertoo.

Uutiset

 • Rauman Lukko voiton päässä naisten superin välieräpaikasta

  0 Comments

 • Manse syöksyi voittoon Seinäjoella

  0 Comments

 • Maila-Jussien naiset palasivat voittokantaan

  0 Comments

 • Kirittäret näytti tasonsa Seinäjoella

  0 Comments

 • HJK pilasi Seinäjoen stadionin avajaisjuhlat

  0 Comments

Kommentoi artikkelia

Email ei tule näkyville!


*