– Olet tuollainen nuori tyttö.
– Olet inhokkigalluppien kärjessä.
– Pidättekö äänestäjiä hölmöinä?
– Onko tämäkin vain julkisuustemppu?
– Tämähän on äänestäjien huijaamista.
– Etkö voisi nyt suoraan sanoa, että tuo on ihan tyhmä ehdotus?
– Tuo on populismia ja vastuutonta puhetta.
– Teillä ei ole mitään ulko- ja puolustuspolitiikan kokemusta,
pyrittekö väärään tehtävään?
– Onko tämä taas äänestäjien harhauttamista?
– Ette pysty presidenttinä tuota tekemään, mennään eteenpäin.
– Haluatte siis hankaloittaa suomalaisten elämää?
– Tuohan on tyhmä idea.
Puhujina olivat ilmeisesti alaikäiset huonosti käyttäytyvät koulupudokkaat? Ei, vaan ammattitoimittajat, joiden oli tarkoitus haastatella presidenttiehdokasta. Kyseiset lauseet on nimittäin poimittu Laura Huhtasaaren vaalitentistä MTV:llä. Unohdinko muuten mainita, että MTV saa uutis- ja ajankohtaistoimitukselleen valtion avustuksena kolme miljoonaa euroa vuosittain?
Luotettava media jatkaa myös vankasti puolueettomalla linjallaan luoden ensin itse oman todellisuutensa ja uutisoiden sitten siitä. Suuri osa lehdistöstä on repinyt valtavat otsikot siitä, että joku on jossakin blogissa heittänyt olettamuksen, että Lauran Huhtasaaren gradu sisältäisi plagiaatteja. Tälle jollekulle tiedoksi; kaikki gradut sisältävät plagiaatteja. Niitä vain kutsutaan lainauksiksi ja lähdeaineistoksi.
Puolueetomuuden nimissä olisi tietenkin myös suotavaa, että valtamedia samoin uutisoisi myös tästä puskista heitetystä yhden ihmisen enemmän tai vähemmän perustellusta näkemyksestä:
"Tasavallan presidentti Sauli Niinistö valmistui oikeustieteen kandidaatiksi Turun yliopistosta 40 vuotta sitten, huhtikuussa 1974. Tutkintoon kuulunutta lopputyötutkielmaa ei kuitenkaan löydy laitokselta. Sitä ei ole arkistoitu myöskään yliopiston kirjastoon. Asia nousi julkisuuteen tasan kaksi vuotta sitten, presidentinvaalikampanjan aikana. Yksittäinen kansalainen pyysi tuolloin oikeuskansleria selvittämään presidenttiehdokas Sauli Niinistön yliopisto-opintojen suorittamisen mahdollista puutteellisuutta". Asiaa alettiin selvittää. Selvisi, että Niinistön tutkielmasta on olemassa vain yksi kappale. Se on hänellä itsellään."
Koska me täällä vaihtoehtomediassa emme ole sidottuja luotettavaksi itsensä julistanutta mediaa sitoviin Julkisen sanan neuvoston sääntöihin, meille ei tulisi mieleenkään lähteä näin hatarilla perusteilla epäilemään kenenkään tutkintoja, varsinkaan parhaillaan presdentinvaalikampanjaa käyvän henkilön, eikä varsinkaan repimään niistä kohuotsikoita. Olen päinvastoin näillä perusteila valmis korkeintaan uutisoimaan, että olen varma siitä, että kyseinen todistus vaadittaessa jostain Niinistön laatikon perältä löytyy ja sen puuttuminen yliopiston arkistoista johtuu vain ja ainoastaan jonkun vahtimestari huolimattomasta arkistopapereiden siirtelystä. Niinpä estradi jää tässä kohtaa kokonaan teille, arvoisa luotettava media.
Laura Huhtasaaren blogia koskien sen sijaan pitänee lisätä tähän Suomen uutisten korjaus luotettavan median uutisointiin:
"Liberaalipuolueen puoluesihteeri Tuomas Tiaisen Uuden Suomen blogissa esittämillä Laura Huhtasaaren lopputyötä koskevilla plagiointiväitteillä(http://tiaintu.puheenvuoro.uusisuomi.fi/249212-laura-huhtasaaren-gradu-on-plagioitu) ei ole minkäänlaista pohjaa. Plagioiduksi väitetyt tekstikohdat on lähteistetty lopputyössä asianmukaisesti."
Ote Uuden Suomen uutisesta:
"Uusi Suomi kysyi tilanteesta tulkintaa myös Tutkimuseettiseltä neuvottelukunnalta (TENK). Se on opetus- ja kulttuuriministeriön alainen asiantuntijaelin, joka muun muassa edistää hyvää tieteellistä käytäntöä ja ennaltaehkäisee tutkimusvilppiä."
TENK:n pääsihteeri Sanna Kaisa Spoof korostaa puhuvansa plagioinnista ja tutkimusvilpistä yleisellä tasolla. Hän ei tunne Huhtasaaren tapausta tarkemmin, eikä voi virassaan ottaa kantaa yksittäistapauksiin. Spoof sanoo Uudelle Suomelle, että Huhtasaaren tapauksen kaltaisissa epäilyissä voisi plagioinnin sijaan pohtia pikemminkin, olisiko kyseessä piittaamattomuus hyvästä tieteellisestä käytännöstä. Spoofin mukaan neuvottelukunnalla on kolme kategoriaa vilpille ja piittaamattomuus on näistä lievin. Hän korostaa, että plagiointisyytös on hyvin raskas ja viittaa tiedeyhteisön tarkoitukselliseen harhauttamiseen.
Huhtasaari viittaa bloggaajan esiin tuomissa gradunsa kohdissa alkuperäislähteisiin, kun varsinainen teksti näyttää olevan peräisin toisista opinnäytetöistä. Spoofin mukaan tämänkaltaiset ratkaisut eivät ole Suomessa tavattomia ja samaa aihetta tutkivilla opiskelijoilla esimerkiksi johdantokappaleet saattavat joskus olla liian toisilta napattuja?."
Kristiina Kalliojärvi
Kommentoi artikkelia