Julkisuuteen on tihkunut tietoja valtion metsien ja vesialueiden yhtiöittämiseen tähtäävien lakien suunnittelussa. järvimaisema (2)Nimenomaan tihkunut, sillä asiaa on viety eteenpäin melkoisen salailun vallitessa. Miten on mahdollista, että asiasta emme me kansalaiset tiedä juuri mitään. Sillä valtiohan olemme me. Tosin viime aikoinahan ei tosiaankaan ole siltä tuntunut. Muistamme varmaan kaikki Jyrki Kataisen lausunnon: "Suomi on valmis seuraavaan tukipakettiin." Samanlaiseen identiteetikriisiin ja "valtio olemme me" ajatteluun tuntuvat harhautuneen myös metsähallituksen virkamiehet ja hallituksen jäsenet viedessään tätä hanketta eteenpäin ilman kansalaiskeskustelua ja ilmeisesti myös asioita eduskunnalta pimittäen.

 

Mitä tällä yhtiöittämisellä sitten ajetaan takaa, mitä se merkitsee käytännössä ? Näistä asioista huolestui Porilainen Nanna Evilampi luettuaan Demokraati-lehden artikkelin asiasta. Lisätietoja ei tuntunut löytyvän kuin ainoastaan Suomen luonnonsuojeluliiton sivuilta. Niinpä kaikille 200:lle kansanedustajalle lähti 23.9. kirje, jossa Nanna Evilampi toivoi saavansa lisätietoa  asiasta. Kirjeisiinsä Nanna  liitti myös vetoomuksen: 

"Pyydän sinua, käytä hetki asian tutkimiseen ja pelasta kansasi (ja itsesi) ahneiden kynsistä. Parisen miljoonaa ihmistä kuvittelee, että sinua on äänestetty, jotta tekisit parhaasi Suomen eduksi. Kaikki eivät enää usko tähän, vaan myös vaalivilpistä ja eduskunnan ulkopuolisten puolueiden syrjinnästä vaalien alla on tietoa. Tämä loka-marraskuun Suomen yksityistämisäänestystulos näyttää, onko edustuksellisesta demokratiasta salaa tehty korporatokraattinen diktatuuri."

Entä vastausten laita. Vähensivätkö ne kyselijän huolta. "Pikemminkin  täysin päinvastoin. Pettymys oli tietenkin vastanneiden määrä. Ainoastaan 10% kansanedustajista vaivautui ylipäätään vastaamaan. Näistäkin suuri osa oli joko tyyliä "Kiitokset mielenkiinostasi. hyvää syksyn jatkoa. Osasta oli rivien välistä luettavissa: ei kuulu sinulle. hieman diplomaattisemmin esitettynä. vain viisi jaksoi viestitellä asiasta pidemmälti. Huolestuttavinta oli kuitenkin, että viestit olivat täysin keskenään ristiriitaisia."

 

Ristiriitaisiapa tosiaan. Joidenkin mukaan mitään ei ollut edes tapahtumassa: kyseessä oli juoru tai väärinymmärrys eivätkä maa-ja vesivarat olleetkaan lainkaan siirtymässä tulevaan yhtiöön.

 

Joidenkin mukaan yhtiöittäminen on kyllä suunnitteilla, mutta sen merkitys tulee olemaan käytännöllisesti katsoen mitätön, eikä missään nimessä johda vesistöjen myymiseen.

"Metsähallituksen toiminnan osien osalta on yhtiöittämissuunnitelmia, jotka eivät tarkoita millään muotoa yksityistämistä, vaan omistus säilyisi jatkossakin täysin valtion käsissä. Yhtiöittämisen prosessista tulee uutisointia, kunhan asiassa tapahtuu jotain.”

Yhtiöittäminen taas toisen viestin mukaan johtuu ainoastaan EU:n kilpailulainsäädännöstä puukauppaa koskien. . ”Lain valmistelu on aloitettu jo aiemmilla hallituskausilla ja on edennyt normaalin lainsäädäntö prosessin kautta.

 

Muut toiminnot jäävät Metsähallituksen alaisuuteen ja kansalaisten virkistys- ja harrastuskäyttömahdollisuudet säilyvät entisellään. Metsähallitus esittää, että luontopalvelujen alaiseksi jäisivät kansallispuistot ja muut suojelualueet. Muut toiminnot tulisivat ns. liikepalvelujen alaiseksi. Tämä ei tarkoittaisi esimerkiksi pohjavesien tai järvien yksityistämistä vaan joidenkin toimintojen kuten vesiviljelyn helpottamiseksi.”

 

Joiltakin kansanedustajilta taas tuli viestiä siitä, että huoli oli aiheellinen -ja yhteinen:

”… me vihreät kyllä teemme eduskunnassa ja jo sitä ennen parhaamme, että valtion maa- ja vesiomaisuus pysyisi valtion omaisuutena eikä sitä yhtiöitettäisi. EU-kilpailulainsäädännön vaatimat muutokset (joilla suunnitelmia perustellaan) nykytilanteeseen voidaan tehdä muullakin tavoin. Jos Metsähallitus joutuu kilpailemaan hakkuu-urakoista muiden toimijoiden kanssa, ei siitä mitenkään loogisesti seuraa että valtion maat ja vedet pitäisi yhtiöittää, ja sitä kautta altistaa kauppaamiselle ties minne.” ”Uutiset metsähallituksen yhtiöittämisestä ovat todella huolestuttavia ja yritämme saada ainakin sd-eduskuntaryhmän edustajien kanssa tähän jonkinlaista järkeä. Samoin selvittää, missä valmistelussa todella mennään. Vesioikeuksien ja metsien – yhteisen ja tärkeän resurssin siirtäminen yksityisiin käsiin on aivan järjestön.”

 

Ja kummallista kyllä, jotkut eivät ilmeisesti ollet asiasta kuulleetkaan:

"TÄH? Kerrotko itse asiasta pikkisen tarkemmin?”

Eli ollaanko vesialueita yksityistämässä, yhtiöittämässä, myymässä vai ei mitään näistä? Kaikkien saatujen vastausten  jälkeen  asia on edelleen yhtä lailla hämärän peitossa , kuin ennen niitä. Onko edes eduskuntaa informoitu asiasta? Valehteleeko joku? Jos, niin kuka? . Huolestuttavaa on se, että vaikuttaa siltä, ettei asiasta ei tunnu aktiivisesti tietoa penätenkään saavan millään luotettavaa tietoa. Me kansalaiset tiedämme vain sen verran, että voimme hyvällä syyllä yhtyä Nanna Evilammen huoleen:

"Sekä Nestlen pääjohtajan että herr Walhroosin kommentit asiasta ovat varmaan kaikille tuttuja, mutta pelkästään niiden perusteella en nostaisi äläkkää, ellei saisi lukea muutakin. Metsähallituksen yhtiöittäminen, niin valtion omistukseen kuin se olisi jäävinään, ei ole omiaan aiheuttamaan turvallisuudentunnetta. Valtion yhtiöitä on myyty ja ajettu alas, miksei sellaistakin, joka hallinnoi maailmalla harvinaista puhdasta vettä.  Ahneus ei tunne rajoja…"

 

korvakuulo 6 (3)

 

 

Kristiina Kalliojärvi

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *