IMG_9276 (2)Kainuun kultajuna” höyrysi pesäpallon miesten SM-kultaan jo viidennen kerran peräkkäin. Ilman syömähammastaan, kuumesairasta Henri Puputtia ratkaisevaan peliin lähtenyt Vimpelin Veto oli vastaantulija Sotkamon tykityksessä. Kulta jäi sotkamolaisten haaviin perinteikkäältä Saarikentältä numeroin 0–2 (2–5, 0–2).

IMG_9217 (2)Veto pystyi panemaan hanttiin vain pelin avausvuorossa, missä se siirtyi 2–0 -johtoon Janne Mäkelän kahdella kumuralla. Kotiin ehtivät Sami Haapakoski ja Mikko Haukkala.

Kohonen sytytti

Sotkamon vanhat herrat Toni Kohonen, Roope Korhonen ja Jani Komulainen näyttivät tämän jälkeen, mitä kokemus merkitsee ratkaisevassa paikassa. Kohosen ykkösrajaleikkuri pysähtyi verkkoaitaan, mutta tuotti kavennusjuoksun. Tuojana oli pikakiituri Niilo Piiponniemi. IMG_9240 (2)Sama kaksikko järjesti Jymyn tasoitusjuoksun toisessa vuoroparissa. Kakkoskopparin paikalle joutunut Teemu Isoketo ei pystynyt Kohosen kupperia pysäyttämään.

2-3 numerot viimeisteli Komulainen täydellisellä näpäyksellä. Onni Määttä kiirehti kotiin. Roope Korhosen mailasta lähti seuraavat kaksi juoksua. Ensimmäisen toi Immo Rautiainen ja toisen Niko Korhonen.

Avausjakso näytti ottelun suunnan. Vimpeli sortui heikkoon tilanteiden rakenteluun ja hermostuneeseen ulkopeliin. Se ei pystynyt säilyttämään 2-0 johtoa, vaan sortui alokasmaisiin virheisiin sekä sisällä että ulkona. Henri Puputin poissaolo näkyi hermoiluna ja puristamisena. Sotkamon 2-5 -jaksovoitto oli täysin ansaittu.

Ratkaisu päätösvuorossa

IMG_9148 (2)Toinen jakso kulki 0–0-tilanteessa aina päätösvuoroon asti. Sotkamo pystyi nopealla kärjellään Piiponniemi-Korhonen luomaan jatkuvasti tilanteita. Kolmosvaihdot hoiti Komulainen, kun kolmosnumerolla pelannut Antti Hartikainen ei ollut parhaassa iskussa.

Vimpelille pelinrakentelu tuotti tuskaa. Isoketo meni varmasti kentälle ja Mikko Kanala siirteli häntä eteenpäi, mutta kolmosvaihdossa tuli tenkkapoo. Sami Haapakoskella ei ollut tänään paras pelipäivä. Myös kotijoukkueen kotiutusosasto oli jäässä. Yhdeksästä kolmostilanteesta se sai aikaan vain Mäkelän kaksi lyötyä juoksua.

IMG_9179 (3)Komulainen ratkaisee

Toisen jakson ratkaisijaksi nousi Sotkamon kapteeni Jani Komulainen. Vastustamaton välilyönti putosi Vedon kopparin Mikko Haukkalan eteen ja Piiponniemi syöksyi kolmannen juoksunsa.

– Kyllä me tässä ottelussa saatiin paremmin tilannetta. Saatiin hyvän ulkopelin ansiosta kaverin tilanteenrakentelu hankalaksi. Toki Puputin puuttuminen vaikutti heidän peliinsä, mutta tämä peli olisi saattanut kääntyä kumpaan vaan, kommentoi 12. mestaruutensa voittanut Komulainen pelin ratkaisua.

Kosti Rautiainen viimeisteli vielä ykkösrajaleikkurilla toisen jakson voittonumerot 2–0:aan. Komulainen juoksi.

Sotkamon kantti piti

Sotkamon Jymyn pelinjohtaja Mikko Korhonen kiitti joukkueensa henkistä vahvuutta. Joukkue ei häkeltynyt, vaikka ei pystynyt ratkaisemaan mestaruutta viime sunnuntaina kotikentällään.

IMG_9155 (2)– Viime sunnuntain tappio purettiin viikon aikana, ja joukkueen kapteenisto otti jälleen kerran isolla tavalla vastuuta. Tämä oli koko joukkueen voimannäyte, Korhonen sanoi.

– Uskottiin itseemme, vaikka vastustaja meni 2–0-johtoon. Toisella jaksolla kärsivällisyys palkittiin ja luotto omaan ulkopeliin oli vahvaa. Vimpeliin tulo oli iso mutta samalla hieno haaste, ja meidän henkinen kovuus ratkaisi.

Vimpelin Vedon pelinjohtaja Sami-Petteri Kivimäki ei halunnut sysätä syytä tappioon yksin Puputin puuttumisen piikkiin.

IMG_9201 (2)– Harmittaa Puputin puolesta lujaa. Hän on ollut esimerkillinen kapteeni tänä vuonna. En minä halua tällä jossitella. Saatiin hyvä startti peliin, mutta ei pystytty panemaan lisää vettä myllyyn.

– Sellainen hallinnan pitäminen ei onnistunut. Jymy tuli kerta kaikkiaan lujaa takaa ja ohi. Toisella jaksolla voittavat suoritukset jäivät puuttumaan. Äärettömän ylpeä olen joukkueestani ja tästä taipaleesta. Onhan se raaka paikka hävitä kotikentällä viides peli, Kivimäki harmitteli.

– Erkki Valtamäki –

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *