Seinäjoen kaupunginvaltuustossa käytiin maanantaina erikoinen eposodi, kun valtuusto valitsi jäsenet kaupunginhallitukseen kaudelle 2015-16. Asiassa IMG_0345jouduttiin äänestämään, kun hallitukseen esitettiin 14 jäsentä ja paikkoja oli jaossa vain 13. Äänestys toimitettiin erikoisella pudotuspelillä, missä valtuutetut saivat ruksata listasta pois yhden ehdokkaan tai ehdokasparin, sillä listalla oli mukana myös henkilökohtaiset varajäsenet. Vaalit lopputulos oli se, että perussuomalaisten miespari Erkki Valtamäki-Jarkko Kärki sai pienimmän kannatuksen ja jäi valitsematta. Tämän parin olisi kelpuuttanut hallitukseen seitsemän valtuutettua. Ei siis viisi, kuten valtuuston äänestyspäätöksessä virheellisesti ilmoitettiin.

Erikoisinta tässä episodissa oli se, että äänestyksen tulos on laskettu ääntenlaskijoiden toimesta väärin. Virhe huomattiin vasta tuloksen julkistamisen jälkeen. Päätöstä ei näin ollen voida vahvistaa eikä valintoja panna täytäntöön ennen valtuuston seuraavaa kokousta.

Äänestystä edelsi valtuutettu Erkki Valtamäen puheenvuoro, missä hän perusteli omaa ehdotustaan tasa-arvolailla ja kunnallisella demokratialla. Valtamäen mukaan tasa-arvolain mukainen 40 %:n nais-mieskiintiö ei perussuomalaisten kohdalla kaupunginhallituksessa toteudu muiden ryhmien tapaan. Hän esitti, että toiseksi kaksivuotiskaudeksi hallitukseen valittaisiin perussuomalaisista mieskaksikko Valtamäki-Kärki, kun ensimmäisen kaksuvuotiskauden paikkaa ovat pitäneet naiset.

Perussuomalaisten hallituspaikka meni kaksi vuotta sitten naiselle muiden ryhmien vaatimuksesta. Jo silloin perussuomalaisten valtuustoryhmä esitti, että tasa-arvon nimissä nainen vaihdetaan valtuustokauden puolivälissä mieheen. Näin tasa-arvo toteutuisi perussuomalaisten omassa ryhmässä. Tätä eivät muut ryhmät silloin hyväksyneet. Valtamäen mukaan myöskään kunnallinen demokratia eikä äänestäjien tahto toteutunut tässä valinnassa. Valtamäki kun sai kuntavaaleissa puolueessaan ylivoimaisesti suurimman kannatuksen ja koko valtuuston neljänneksi suurimman äänimäärän.

kati ojaniemiKaupunginvaltuusto valitsi puheenjohtajakseen Kati Ojaniemen (kesk.) sekä varapuheenjohtajiksi Pertti Mäki Hakolan (kok.) ja Aarne Heikkilän (sdp). Hallituksen puheenjohtajana jatkaa Kimmo Heinonen (kok.) sekä varapuheenjohtajina uutena Aki Ylinen (kesk.) ja Markku Lehtola (sdp)

Muut kaupunginhallituksen jäsenet ovat Martti PajulammiPirjo AittoniemiJuha Konttas ja Irene Turenius keskustasta, Liisa LähdesmäkiRaimo Ristilä, Anu Nurmela, ja Markku Haapasalmi kokoomuksesta, Sirkka Penttilä sosiaalidemokraateista sekä Anneli Manninen perussuomalaisista. Näistä Pajulammi ja Lähdesmäki ovat uusia.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *