Maailmalla keskustellaan paikoin vilkkaastikin psyyken lääkkeiden vaaroista. Suomessa tämä keskustelu taapertelee vielä lapsenkengissä. Kouluampumiset rantautuivat meille jo. Olisiko syytä meilläkin vakavasti asettaa kysymyksen alle mielialalääkkeiden soveltuvuus nuorille?

 

Götzsche PeterTanskalainen arvostetun Cochraine -instituutin johtaja Peter Götzsche on on mm. kirjoittanut kirjan lääketeollisuuden arveluttavista käytännöistä ja rahan asettamisesta ihmishenkien ja lääketurvallisuuden edelle. Götzschen mukaan mielialalääkkeet ovat hengenvaarallisia, eikä niitä pitäisi antaa alle 25-vuotiaille. Hän esittää jopa, että psykiatria on pahempi rikollisjärjestö, kuin mafia tai helvetin enkelit ja että psyykenlääkkeet tappavat enemmän ihmisiä, kuin pelastavat.

 

Samaa mieltä tanskalainen suurehkon psykiatrisen yksikön johtaja Kirsten Hansen:

 

Mielialalääkkeet aiheuttavat usein lapsissa ja nuorissa kroonista masennusta ja niiden antaminen on täysin villi lääketieteellinen koe, jonka pitkäaikaisvaikutuksista me emme tiedä mitään.

 

USA: elintarvike- ja lääkehallintovirasto on julkisesti varoittanut, että meillä Ketipinor tuotenimellä myytävä psyykenlääke saattaa aiheuttaa alle 24-vuotiailla vakavia itsetuhoisia ajatuksia ja itsetuhoista käytöstä. Ketipinor on tarkoitettu vakavien ja periytyvien psyyken sairauksien, kuten skitsofrenian kaksitahoisen mielialahäiriön hoioon ja on siinä osoittautunut tehokkaaksi.

 

Lääketehtaita kohtaan esitetty kriikki kohdistuukin siihen, että alkuperäisen kohderyhmän ollessä suhteellisen pieni, niillä on vakava taloudellinen kannustin etsiä uusia käyttötarkoituksia ja kohderyhmiä alkuperäisen rinnalle. Niinpä tätä lääkettä on nykykäytännön mukaan määrätty pieninä annoksina unettomuuteen ja jopa lievään ahdistuneisuuteen.

 

laukkanen eilaMielialalääkkeiden käyttämistä nuorille kommentoi Kuopion yliopiston nuorisopsykiatrian professori Eila Laukkanen Savon Sanomien haastattelussa:

Tutkimuksen mukaan valvomaton SSRI lääkkeiden käyttö voi lisätä agressiivisuutta ja itsetuhoisia yllykkeitä. Näitä lääkkeitä tulisi aina käyttää vain lääkärin valvonnassa.

 

Kauhajoen koulusurmaaja Matti Saari käytti SSRI lääkkeitä, joita ei suositella Yhdysvalloissa alle 18 vuotiaille. Saari oli kaiken lisäksi saanut psyykenlääkityksen tapaamatta koskaan psykiatriaan erikoistunutta lääkäriä, pelkästään terveyskeskuslääkärin lääkemääräyksen perusteella.

Ainakin Iltalehden tietojen mukaan myös Jokelan koulusurmaaja Pekka-Erik Auvinen oli käyttänyt SSRI lääkkeitä. Auvisen päivityksen mukaan myös Yhdysvalloissa Columbinessa kouluverilöylyn tekijät olivat SSRI lääkityksellä.

 

korvakuulo 6 (3)

 

 

Kristiina Kalliojärvi

Ota osaa keskusteluun

3 kommenttia

 1. Taas yksi psykiatri, jonka mielestä suurin mörkö on lääketeollisuus.  Rivien välistä paistaa median luoma myytti, jonka mukaan psykiatreille makseteen provikkaa määräämistään lääkkeistä.

  Voin sisäpiiristä käsin vakuuttaa, ettei pidä paikkaansa ainakaan P-maiden oloissa. Voin myös vakuuttaa, että vielä psykiatrien bonareitakin suurempi tappaja olisi se, jos SSRI- tai muita psyykenlääkkeitä käytettäisi lainkaan.

  Itsetuhoajatuksia ja -toteutuksia esiintyy tunnetusti tiettyjen lääkkeiden aloituksen aikana, mutta niitä esiintyisi kertaluokkia enemmän jos kyseiset lääkkeet siitä syystä kiellettäisiin.

  Raha(suomeksi markkinatalous) todellakin on pakko asettaa eräässä mielessä "ihmishenkien edelle". Nimittäin siinä mielessä, että jos lääketutkimusta tekisivät valtion omistamat laitokset, lääkäreillä kenties olisi käytettävissään vain penisilliini ja insuliini. Kaikki muu "lääketiede" perustuisikin sitten noksanpolttoon, homeopatiaan ja reikihoitoon, koska niillä olisi valtiojohtoisessa demokratiassa suurin kansansuosio.

 2. Asiasta olisi syytä keskustella ja keskusteluun kuuluvat erilaiset mielipiteet.

  Suomessa ei olla kehitytty niin pitkälle että pystyttäisiin esittämään toisistaan poikkeavia mielipiteitä ilman leimaamista ja mykkäkoulua. Masennuslääkkeet on yksi lääkeryhmä josta olisi syytä puhua paljonkin, ns. kolesterolilääkkeet on toinen ja onhan niitä muitakin.

  Medisiina on varsin stagnoitunut oppirakennelma jossa erilaiset horjuvat hypoteesit saavat ällistyttävän lujan aseman.

 3. Valepuoskari on näitä Myrkkytehtaitten ostettuja nettipuoskareita….joiden tehtävä on väijyä netissä näitä  paljastuksia näitten Myrkkytappajien teoista….ja siellä yrittää levittää näitten näiiten Lääketappajien valheet…

  SSRI-Myrkkypillerit aiheuttavat TODISTETUSTI kohonnutta ITSEMURHA sekä VÄKIVALTA Riskiä sekä Tekoja…

  http://www.medicaldaily.com/why-do-antidepressants-raise-your-suicide-risk-surprising-science-behind-paradoxical-reactions

  http://ssristories.org/all-posts/

  http://ssristories.net/archive/indexb6a1.html?sort=date&p=

   

   

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *