Seinäjoen kaupunginvaltuusto päättää tänään kolmen kyläkoulun lakkauttamisesta. Isokylän ja Kitinojan koulut sijaitsevat entisen Ylistaron kunnan alueella ja onni ja minä uusi 2 – KopioKihniän koulu Peräseinäjoen eteläosassa. Kuten näissä koulujen lakkauttamisasioissa yleensä, asia on herättänyt kovaa kritiikkiä kaikissa kolmessa kylässä. Asukkaat kokevat, että koulun loppuminen tietää kylän toiminnan näivettymistä. Kokemus on osoittanut, että näin asia myös on. Koulu kylän keskuksena ja kokoontumispaikkana on tärkeä tekijä koko kylän elinvoimalle. Se on myös tärkeä vetovoimatekijä uusien asukkaiden houkuttelemiselle. Kokemus on myös osoittanut, että asukkaiden vastarinta on yleensä ollut turhaa. Kouluja on lopetettu eri puolilla valtakuntaa asukkaiden vastustuksesta huolimatta. Näin tullee tapahtumaan myös Seinäjoella.

Kylien edustajat ovat lähestyneet aktiivisesti kaupungin päättäjiä ja erilaisia vaihtoehtoisia laskelmia on esitetty. Kaikki laskelmat ovat koskeneet aineellisia säästöjä tai -menoja. Lakkautusten inhimillistä puolta on vaikea rahassa mitata. Koulu on tärkeä, ehkä tärkein asia kyläyhteisölle. Sen henkistä arvoa ei voi millään mittarilla todentaa. Tästä on kysymys näiden kolmen kyläkoulun kohdalla. Seinäjoen valtuuston on ison periaattellisen kysymyksen äärellä. Juuri järjestetyt eduskuntavaalit nostivat jälleen esille koko maan pitämisen asuttuna. Kaikki puolueet olivat sitä mieltä, että Suomi täytyy pitää asuttuna Utsjoelta Hankoon. Valtiovallan ja kuntien toimin tätä tavoitetta tulee edistää, ei vaikeuttaa.

Tästä on kysymys myös kouluverkon karsimisessa. Nämä toimet kiihdyttävät keskittämistä ja vaikeuttavat asumista sivukylillä. Tavoite koko maan asuttuna pitämisestä karkaa entistä kauemmaksi. Meidän ei tule säästää itsemme hengiltä. Siksi olen sitä mieltä, että näitä kolmea kyläkoulua ei tule valtuuston päätöksellä lakkauttaa. Se on peruuttamaton päätös, josta ei ole paluuta, vaikka tilanteet yhteiskunnassa muuttuvat. VAHVA EI!

– Erkki Valtamäki –

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *