HS-gallup 1&2015

Helsingin Sanomien julkaiseman tuoreimman puoluegallupin mukaan keskustan puoli vuotta jatkunut nousukiito on kääntynyt laskuun. Samoin on käynyt sosiaalidemokraateille. Kokoomus ja perussuomalaiset sen sijaan ovat kääntäneet kannatuskäyränsä lievään nousuun. Tutkimusta varten haasteltiin puhelimitse 2 448 ihmistä. Haastattelut tehtiin 15.12. 2014–15.1.2015.

Vaikka keskustan nousu on taittunut, se on edelleen maan ylivoimaisesti suurin puolue 25,9 %:n kannatuksellaan. Kokoomus on noussut 17,3 %:iin ohi SDP:n, jonka kannatus on nyt 16,5%. Perussuomalaisia äänestäisi tämän tutkimuksen mukaan 14,5 prosenttia.

Neljän suurimmat puolueen puoluesihteerit kommentoivat tulosta Helsingin Sanomissa näin:

laaninen timo– Syksyn rajun nousu on pitänyt ja olemme ihan omalla kymmenluvulla. Historiallisesti tämä on poikkeuksellinen ja keskustan satavuotisen historian paras lukema. Tämä kymmenen prosenttiyksikön ero on se todella historiallinen juttu. Yllätys on se, että asetelmat ovat säilyneet syksystä samanlaisina eli että rekyyliä ei tullut, keskustan Timo Laaninen analysoi.

Kokoomuksen puoluesihteeri Minna Arve ottaa gallupluvut ”nöyrästi vastaan”.

arve minna– Kirkastamme kokoomuksen viestiä eli kerromme meidän keinomme ja valintamme Suomen liikkeelle saamiseksi. Uskomme, että ehdokkaiden ja ministeriryhmän avulla kirkastamme tavoitteemme ja voitamme vaalit.

paananen reijoSdp:n puoluesihteeri Reijo Paananen kritisoi sitä, että ”en osaa sanoa” -vastausten määrää ei julkistettu tänään HS-gallupissa. Osuus oli 37 prosenttia vastanneista.

Paananen muistuttaa, että gallup kertoo mittaushetken mielialat ja tuloksen, missä ”mielikuvat ratkaisevat”. Hänen mukaansa äänestäminen on gallupeja ”kokonaisvaltaisempaa” ja todelliset päätökset tehdään äänestyskopissa.

Perussuomalaisten puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo puolestaan uskoo, että keskusta tulee painovoiman vaikutuksesta alaspäin, ja perussuomalaisten laskuputki on katkennut. Hänen mukaansa keskustan huippu osui ”vähän liian aikaisin ennen vaaleja”.

IMG_1096 (Large)– Kun muiden isojen puolueiden vaalikoneistot käynnistyvät, niin sitten keskustakaan ei pysty olemaan hiljaa tavoitteistaan. Tähän asti he ovat olleet hiljaa tai myötäilleet muita. Paikoilla tai prosenteilla ei ole väliä, vaan ykkössija ratkaisee”, Poutsalo sanoo.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *