MV-lehden entisen päätoimittajan Ilja Janitskinin puolesta Suomessa toimiva Tiina Keskimäki kertoo, että hänen lähettämänsä vakava vetoomus presidentti Sauli Niinistölle ei ole johtanut mihinkään eikä hän ole saanut minkäänlaista vastausta sen enempää presidentiltä itseltään, kuin tämän taustajoukoilta.

Ilja Janitskin on jo pitkään joutunut odottelemaan kohtaloaan, ensin silloisessa asuinmaassaan Espanjassa, ja sitten Andorrassa, johon hän Suomen valtion toimesta häneen kohdistetun vainon takia joutui muuttamaan.

 Janitskinia koskevassa luovutuspyynnössä vedotaan kansainvälisiin sotarikos- ja terrorismipykäliin, kun tosiasiassa Janitskinia Suomessa odottavat syytteet koskeat kunnianloukkausta ja peruspoliittista yleissyytettä kiihottaminen kansanryhmää vastaan.

Tilanteen tekee entistäkin vakavammaksi se, että tuossa valheellisessa luovutuspyynnössä on allekirjoituksena mm. suomalaisen ministerin nimi. Sitäkin suuremmalla syyllä istuvan presidentin olisi tullut ottaa tämä vetoomus vastaan ja vaikutusvallallaan edistää tämän tekeillä olevan oikeusmurhan ottamista tutkintaan ja sen oikaisemista.

Janitskinin vastahakoisuutta tulla Suomeen astaamaan näihin hänen sananvapautensa rajoittamiseksi tehtyihin syytteisiin, ei voi ihmetellä, kun muistamme esimerkiksi Alexander Stubbin ikkunoita ampuneen nuoren miehen kuoleman poliisin huostassa. Vaikka sille luultavasti löytyykin luonnollinen selitys, ei tapahtuneen ympärillä vallinnut täydellinen mediahiljaisuus juurikaan ole omiaan herättämään luottamusta Suomeen oikeusvaltiona.

Vielä merkillisemmäksi asia käy, kun katsomme, keitä tuomittuja rikollisia Sauli Niinistö mm. katsoi hyväksi vuonna 2016 armahtaa. Yksi armahdetuista, pitkän rikoshistorian omaava noin 40-vuotias mies pahoinpiteli puolisonsa kaksi kertaa 2011. Toinen pahoinpitelyistä oli törkeä. Mies teki ensin puolisolleen väkivaltaa laivaristeilyn jälkeen pakettiautossa. Naisen mukaan mies oli sanonut tappavansa ensin naisen ja sitten itsensä.

Nainen sai voimakkaita ruhjeita ja naarmuja kasvoihin ja eri puolille kehoa, hänen toinen silmänsä muurautui umpeen ja hiuksia irtosi päästä.

Oikeuden mukaan väkivalta naista kohtaan oli suurienergistä, ja naisen vammat viittasivat kovan voiman käyttämiseen. Toinen pahoinpitely oli huomattavasti pidempiaikaisempi, voimakkaampi ja raaempi kuin ensimmäinen, ja nainen oli lääkärin havaintojen mukaan kuristamisen yhteydessä varmaan ?selkeässä hengenvaarassakin?.

Käräjäoikeus tuomitsi miehen yhden vuoden ja kahdeksan kuukauden ehdottomaan vankeusrangaistukseen törkeästä pahoinpitelystä, pahoinpitelystä, kahdesta kulkuneuvon kuljettamisesta oikeudetta sekä ajoneuvorikkomuksesta. Miehen rikosrekisteristä ilmenevä aikaisempi väkivaltarikollisuus osoitti oikeuden mukaan ilmeistä piittaamattomuutta lain kielloista ja käskyistä.

Niinistö muutti miehen ehdottoman vankeusrangaistuksen ehdolliseksi 20016 marraskuussa. Päätöksiään presidentti ei perustele mitenkään. Ilmeisesti taustalla ovat kuitenkin terveydelliset syyt.

Mainittakoon tähän väliin, että Ilja Janitskin sairastaa syöpää ja on ollut Andorrassa sairaalassa rankoissa syöpähoidoissa.

Toinen presidentin armahtama mies oli yli 150 asuntomurrosta tai niiden yrityksistä tuomittu noin 30-vuotias liettualaismies. Mies oli tuomittu yhden vuoden vankeusrangaistukseen kesäkuussa 2014 ja kuuden vuoden vankeusrangaistukseen elokuussa 2014 ympäri Etelä-Suomea tehdyistä törkeistä varkauksista, varkauksista ja niiden yrityksistä. Niinistön päätöksellä mies pääsi ehdonalaiseen vapauteen välittömästi.

 

 

Kristiina Kalliojärvi
 

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *