tiilikainenMaatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikaisen avauspuhen Seinäjoen Tangomarkkinoilla yllätti kaikki paikallaolijat ja yli miljoona TV-katsojaa. Yhteiskuntasopimuksen ja keskustan linjan ylistyslaulu esitettiin aivan väärässä paikassa ja väärään aikaan. Taisi Tiilikainen olla vuoden liian aikaisessa. Keskustan puoluekokous pidetään nimittäin samassa paikassa Seinäjoki Areenalla, mutta vasta ensi kesänä. Erehtyikö ministeri tilaisuudesta? Tangojen avajaispuheessa keskitytään tangoon ja Seinäjoella vuosittain pidettävään tangojuhlaan, ei valtakunnanpolitiikkaan.

Ministeri Tiilikainen sai YLE:ltä neljä minuuttia parasta TV-aikaa ja yli miljoona kuulijaa omalle propagandapuheelleen. Eihän näin voi toimia? Vai voiko? Kun on kysymys keskustapuolueesta kaikki on mahdollista. Tiilikaisen käyttäytyminen oli ala-arvoista ja tangomusiikkia kuuntelemaan tulleiden ihmisten aliarvioimista. 

Joku ”asiantuntija” arveli, että hallitus on yhteisesti sopinut, että kaikissa mahdollisissa tilaisuuksissa ministerit käyttävät tilaisuuden hyväksi ja levittävät hallituksen ilosanomaa kansalle. Tuohon on mahdotonta uskoa, mutta kuka tietää. Joka tapauksessa Tiilikaisen seireenihuuto kaikui täysin väärässä paikassa.

”Hallituksessa haluamme näyttää esimerkkiä. Ministerien ja avustajien määrää karsittiin. Säästämme, ja jokainen ministeri joutuu tekemään aiempaa enemmän – niin minäkin, se on velvollisuutemme.”

Mitä oikeasti säästettiin? Vähenikö ministeriöiden henkilökunta? Saneerattiinko ministeriöissä todella? Muutaman ministerin vähennys ei suuria hetkauta. Joutuvatko nykyiset ministerit todella tekemään enemmän kuin aikaisemmin. Tuota ei ihan ensi syömisellä sulata vanha erkkikään.

– Erkki Valtamäki –

Tiilikaisen puhe

”Hyvät tangon ystävät. On ilo olla avaamassa tangomarkkinoita ja todistamassa uuden tangokuningattaren kruunajaisia. Seinäjoen tangomarkkinat on yksi tunnetuimmista, ja kesän suurimmista, kulttuuritapahtumista. Tätä iltaa on odotettu.

Tangomarkkinoiden arvot ovat tunnelmallisuus, vaikuttavuus ja kestävä kehitys. Tunnelmallisuus – siitä pitävät huolen tänä iltana upeat finalistit ja te, hyvä yleisö.

Vaikuttavuus – sitä tangomarkkinoilla ja täällä kruunatuilla kuninkaallisilla on ollut vuosikymmenten ajan suomalaiseen musiikkiin ja lavakulttuuriin.

Kestävä kehitys – no, siitä haluan maatalous- ja ympäristöministerinä sanoa muutaman sanan yleisemmin. Taloudellisesti kestävä kehitys tarkoittaa, että tulot ja menot ovat tasapainossa. Siksi velaksi eläminen on lopetettava, vaikka säästöt osuvat lähes jokaiseen suomalaiseen.

Sosiaalisesti kestävä kehitys tarkoittaa sitä, että yhteiskunnan eheys säilyy, jokainen ihminen on arvokas, jokaisella on oikeus pysyä mukana. Siksi säästöt on kohdistettava tasaisesti.

Entä miten me terveet työikäiset osallistumme talouden kuntoon laittamiseen? Voimme tehdä sen sopimalla laajan yhteiskuntasopimuksen. Yhteiskuntasopimuksen avulla palautamme suomalaisen työn kilpailukyvyn, parannamme muutosturvaa, käännämme talouden takaisin kasvuun ja vältämme vielä kipeämmät leikkaukset.

Hallituksessa haluamme näyttää esimerkkiä. Ministerien ja avustajien määrää karsittiin. Säästämme, ja jokainen ministeri joutuu tekemään aiempaa enemmän – niin minäkin, se on velvollisuutemme.

Säästöjen lisäksi tarvitsemme lisää työpaikkoja. Jokainen irtisanomisuutinen on askel taaksepäin. Onneksi Suomen runsaat luonnonvarat, korkea teknologia ja osaaminen, tarjoavat myös uusia mahdollisuuksia työhön ja yrittäjyyteen.

Esimerkiksi metsiä voimme hyödyntää monin eri tavoin nykyistä enemmän. Talouskasvun on kuitenkin oltava ekologisesti kestävää. Ekologinen kestävyys on sitä, että ilma on raikasta hengittää, vedet puhdistuvat, uusiutuva energia tulee valtavirraksi, ja pelloillamme viljellään turvallista ruokaa.

Kestävä kehitys antaa paremman tulevaisuuden lapsillemme, ja sitä me haluamme. Mutta nyt, hyvä yleisö, täällä Seinäjoella ja kotikatsomoissa, takaisin tangoon. Odotusta, täyttymystä, kaipausta, rakkautta ja tuskaa. Sitä kaikkea on tango. Sitä kaikkea on elämä. Nauttikaa illasta ja heittäytykää tangon vietäväksi.”

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *