Etelä-Pohjanmaan maakuntavaltuusto hyväksyi yksimielisesti EP:n Liiton runsaan 3 miljoonan euron budjetin. Jäsenkuntien maksuosuus säilyi edellisen vuoden tasolla eli 2,8 miljoonassa eurossa. Suurin maksaja on Seinäjoen kaupunki miljoonan euron osuudellaan ja pienin Karijoki 16 000 eurolla.

Valtuutetut olivat huolissaan liiton edunvalvonnasta. Seinäjokelainen Erkki Valtamäki (ps.) puuttui puheenvuorossaan maakunnan kokemiin menetyksiin.

– Maakuntaliitto on epäonnistunut yhdessä tärkeässä tehtävässään, maakunnan ja sen kuntien edunvalvonnassa. Olemme menettäneet poliisin Pohjanmaalle  ja Kauhavan Lentosotakoulun. Olemme hävinneet kisan hälytyskeskuksesta, joka siirtyy Jyväskylästä Vaasaan sekä Eviran. Olemme menettämässä kaikki sosiaali- ja terveyspalvelut tai ainakin niiden hallinnon Tampereelle. Myös Altia on liipasimella eikä vetureillamme Atrialla ja Valiollakaan mene kovin hyvin.

Lentosotakoulun kohtaloa suri myös kauhavalainen Sari Palmu (kesk.), jota  lopettaminen koski henkilökohtaisesti.

– Lopettamisen seuraukset tuntuvat vuosien päästä.

Myös ryhmäpuheenvuorossa kannettiin huolta maakunnan tulevaisuudesta. Esko Lehtimäki (kesk.) Teuvalta esitti toiveensa liikenneministeri Paula Risikolle (kok.) tieolojen parantamiseksi.

– Laitamme toivon liikenneministeriin, joka tuntee maakunnan olot. Perustienpito pitää saada kuntoon, koska toimiva tiestö on maakunnalle samassa roolissa, kuin verisuonisto ihmiselle.

Kokoomuksen Seinäjokelainen valtuutettu Olli-Pekka Karjalainen kiinnitti huomiota Seinäjoen ja Lapuan välisen tieosuuden merkitykseen. Myös huoli sote-uudistuksen vaikutuksesta maakunnalle nousi esiin.

– Miten maakunnan käy, jos rahat siirtyvät Tampereelle.

Perussuomalaisten Sami Yli-Rahnasto Kauhajoelta oli Lehtimäen kanssa samoilla linjoilla.

– Täytyy toivoa, että oma tieministerimme hoitaa asioita niin, että saadaan rahoitusta. Myös oikeudesta tasa-arvoiseen koulutukseen asuinpaikasta riippumatta tulee pitää kiinni.

Myös sosiaalidemokraattien ja vasemmistoliiton ryhmäpuhuja Aarne Heikkilä Seinäjoelta  kiinnitti huomiota koulutukseen.

– Epanet-verkoston rahoitus pitää saada kuntoon. Ensi kevään valtuustossa tulisi pitää Epanet-esittely, joka selvittäisi professoreiden ja muiden Pöntinen Kaiverkostolaisten merkittävää työtä.

Maakuntajohtaja Asko Peltola muistutti, että ongelmat edunvalvonnassa juontuvat osaltaan maakunnan kansanedustajien vähäisestä määrästä. Hän toivoi asiaan parannusta ensi kevään vaaleissa.

Maakuntavaltuuston puheenjohtaja Kai Pöntinen (kok.) Lapualta vastasi välittömästi.

– Tässäkin salissa istuu monta hyvää ehdokasta, enkä tarkoita vain itseäni.

Maakuntavaltuusto kunnioitti hiljaisella hetkellä edesmenneen seinäjokelaisten maakuntavaltuutetun Antero Maunulan muistoa. Myös alavutelaisen valtuutetun Juha Rikalan (ps.) merkkipäivää muistettiin kirjalahjalla.

Erkki Valtamäki

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *