Torkon kantatilan pihapiiri

Ystäväni Esa Torkko Laihian Ylipään Myllärintieltä kutsui minut vierailulle kotiinsa Torkon kantatilalle. Esa asuu yhdessä vaimonsa Hilkan kanssa suvun vanhaa kantatilaa. Eläinten pito tilalla lopetettiin jo 90-luvun puolivälissä ja nyt lapset ovat maailmalla, ja isäntäpari viettää rauhallisia eläkepäiviä kotonaan.

    Tänään torstaina suuntaan Jetan keulan kohden Laihiaa. Navigaattori osoittaa matkan pituudeksi Ilmajoen ja Huissin kautta 51 kilometriä .  Ennen Ylipään Nuorisoseuraa käännyn vanhalle Jurvantielle ja siitä Myllärintielle. Torkon viisi rakennusta käsittävä maalaistalo sijaitsee peltolakeuden reunalla pienellä mäennyppylällä. Maisema on upeaa pohjalaista maalaismaisemaa. Siinä silmä todella lepää. Ajan sisään pihapiiriin ja Esa-isäntä on portailla vastassa. Hilkka-vaimo on tänään matkoilla ja siirrymme kaksistaan Torkon talon vanhaan tupakeittiöön. Seinällä komeilee maalaus kylän ylpeydestä ravikuningas Eri-Aaronista. Laihian Oriyhdistys osti hevosen vuonna 1946 siitosoriiksi kahden miljoonan markan kauppahinnalla. Hinta oli silloin korkein hevosesta koskaan maksettu summa. Eri-Aaronista syntyi peräti 1 100 jälkeläistä. Ori mehehtyi ähkyyn 18-vuotiaana syyskuussa 1952.

    Torkon tuvassa keskustelu soljuu hevosurheilusta politiikkaan ja kaikkeen siltä väliltä. Esa on vahva perussuomalainen ja halla-aholainen. Ajatuksemme puolueen nykyisestä tilanteesta ovat varsin yhteneväiset. Isäntä keittää kaffeet ja ehdottaa, että lähtisimme tekemään pienen kierroksen lähiympäristössä, missä suvun vuosikymmeniä omistamat metsät ja pellot sijaitsevat. Esa on vastustanut tiukasti valtion metsäpolitiikkaa, missä kansallisomaisuutemme tuotto valuu jatkuvasti valtion pohjattomaan kirstuun. Esan mielestä tuoton pitäisi jäädä omalle paikkakunnalle ja näin lisätä kunnan elinvoimaa.

    Ajamme Myllärintietä kohden Jurvan valtatietä. Esa esittelee talot ja niiden omistajat. Vaasalaiset ovat ostaneet kylältä vanhoja maalaistaloja ja kulkevat täältä Vaasassa töissä. Vähissä ovat enää alkuperäisten kyläläisten omistamat rakennukset. Vanhalle Jurvantielle ovat paikalliset ravimiehet rakentaneet oivan harjoitteluradan juotto- ja vesijuoksupaikkoineen. Suomen Hippos avustaa hanketta lahjoittamalla tielle soran. Nousemme pienelle kankaalle, missä sijaitseen kirkkoon kuulumattomien laihialaisten hautausmaa. Se on perustettu Esan omistamalle maalle, mutta osittain ilman isännän suostumusta.

– Annoon joskus paikallisille autoolijoolle luvan varastoida hiekkaa tälle alueelle. Vapaaseurakunta hankki sitten autoolijoilta tämän lisäalueenkin hautausmaaksi. En ole ikinä tätä maata kenellekään myyny tai vuokrannu, Torkon Esa kertoo.

    Matka jatkuu Jurvan suuntaan ja kuski ihmettelee metsänomistajien välinpitämättömyyttä. Molemmin puolin Jurvantietä on pilvin pimein hoitamatonta metsää. Puu, vihreä kulta on Suomen öljyä, joka tulisi hyödyntää sataprosenttisesti. Suomi elää metsistä. Poikkeamme Mullon soranottolouhoksella ja Laihian kunnan erä- ja retkeilykeskuksessa  sekä keskuksen läheisyyteen rakennetussa Rajavuoren näkötornissa. Rajavuoren alue on Laihian korkeinta seutua. Se kohoaa korkeimmillaan 90 metriä merenpinnan yläpuolelle. Alueelle on suunnitteilla Laihian ensimmäiset tuulivoimalat.

      Esa Torkko (vas.) ja Jouko Lehtinen Huitun pihapenkillä.

    Maaseuturetkemme viimeinen pysähdyspaikka on Huitun alue, josta kylähulluksikin itseään nimittävä Jouko Lehtinen on kehittänyt oivan turistipaikan. Alueella on näkötorni, museorakennuksia, laavu, olkilinna, Tyllinjoen kappeli ja tietenkin Huitun isäntä itse valvomassa paikkaa. Aivan fantastinen ja tutustumisen arvoinen paikka. Lehtisen Jouko oli itse paikalla ja kävimme mielenkiintoisen keskustelun perussuomalaisten tulevaisuudesta. Vähän olivat erilaiset ajatukset minulla ja Joukolla.

    Mielenkiintoinen ja avartava retki Laihian luontoon ja historiaan päättyi viiden aikoihin iltapäivällä ruokahetkeen. Kiitos Torkon Esalle hienosta päivästä.

 

 

 Erkki Valtamäki

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *