Siperia opettaa. Järjestelmä on aina vahvempi kuin yksityinen pieni ihminen. Järjestelmä vastaan on turha lähteä tappelemaan. Sen saivat viimeksi kokea onni ja minä uusi 2nurmolaiset Kertunlaakson ja Keski-Nurmon asukkaat, jotka ovat vuosikausia taistelleet oikeuksiensa puolesta Seinäjoen itäisen ohitustien linjauksista. Päätös oli tyly, mutta kaikkien tiedossa jo ennakkoon. Korkein hallinto-oikeus hylkäsi kaikki ohikulkutietä koskevat valitukset. Asia on nyt loppuun käsitelty ja tie halkoo pian nurmolaiset viljelyaukeat. Toki tietä on rakennettu koko valitusprosessin ajan, joten tien tekijät ovat olleet tietoisia päätöksestä jo pidemmän aikaa.

Korkein hallinto-oikeus on yksi osa järjestelmää, eikä se mitenkään ole mahdollista, että järjestelmä purisi omaa nilkkaansa. Muunlainen mahdollisuus ei tullut edes kysymykseen. Näin järjestelmä toimii ja siihen on tyytyminen. Nurmon tapauksessa maanomistajat, joiden peltoja tie halkoo, valittivat linjauksista Mäki-Hakolantieltä Nurmon esitasoliittymään. KHO oli sitä mieltä, että kaikkia osapuolia on kuultu ja asianosaisille on annettu lain mukaiset mahdollisuudet vaikuttaa suunnitelmiin.

KHO:n linjausten mukaan ohikulkutie on kaikilta osin suunniteltu niin, että tien tarkoitus saavutetaan mahdollisimman edullisesti ja tuottamatta kenellekään vahinkoa ja haittaa enempää kuin tarve vaatii. Siis kenen tarve? Järjestelmän, ei alueella asuvien ihmisten ja ammattiaan harjoittavien viljelijöiden.

Nurmolaisia on kyykytetty Seinäjokeen liittymisen jälkeen oikein olan takaa, eikä kyykytys tunnu päättyvän koskaan. Kaupunki pakkolunasti jokin aika sitten Roveksen alueelta maata itse määrittelemäänsä hintaan. Nurmolaisisäntien valitukset kaikuivat kuuroille korville. Tapahtui juuri niin, kuin länsimaisessa markkinataloudessa ei pitäisi koskaan tapahtua. Ostaja määräsi hinnan, ei myyjä.

Joulukussa Seinäjoen valtuusto hyväksyi äänestyksen jälkeen Keski-Nurmon osayleiskaavan. Viljelijät kokivat jälleen, että heidän reviirilleen on hypitty. Heidän mahdollisuutensa harjoittaa elinkeinoaan heikkeni selvästi. Ei auttanut vastaanpano.

Juttelin vuosia sitten erään isokyröläisen isännän kanssa, joka oli joutunut jättämään kotinsa neljästi. Ensin kahteen otteeseen Karjalasta veli venäläisen ajamana, sitten kahdesti maantien alta Isossakyrössä. Järjestelmä kyykytti kovia kokenutta karjalaismiestä enemmän kuin kohtuullisesti. Neljännen evakkoretken jälkeen hän totesi, että pitäkää tunkkinne. Uutta kotia hän ei enää hankkinut, vaan muutti vuokralle keskustaan.

– erkki valtamäki –

Ota osaa keskusteluun

1 kommentti

  1. Mistä se tie olisi pitänyt vetää? Tässä oli "suuren" kaupungin, ja sen väestön etu vastaan kaksi maanviljelijää. Ohitustiestä on puhuttu Seinäjoen kohdalla jo muistaakseni 70-luvulta saakka. Nämä on aina vaikeita asioita, mutta kehitys ei kehity, ellei jotain ratkaisuja tehdä. Keski-Nurmon osayleiskaava on toki täysin käsittämätön vetäsy.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *