joululounas 2014 (Medium)Tänään on ollut sekä iloinen että surullinen päivä. Iloa tuli siitä, että meidän perheemme osallistui kokonaisuudessaan yhteiselle joululounaalle. Viime vuosina tällaiset yhteiset kokoontumiset ovat olleet harvinaisia. Lounas oli maittava ja ruokailuhetki miellyttävä. Joulu näyttäytyi meillä nyt sen oikeassa muodossaan.

Surullinen asia oli se, että sain illalla tiedon Pajulahden Liikunnanohjaajakurssin 1975-77 opiskelukaverini Tapio Pintamon kuolemasta. Olemme pitäneet kurssikavereihimme melko tiiviisti yhteyttä kaikkien näiden lähes 40 vuoden ajan. Viime kesänä vietimme osan porukan kanssa kurssitapaamista Tallinnassa. Tapio ei tähän tapaamiseen osallistunut. Vielä muutama päivä sitten viestittelimme toisillemme facebookissa. Jouluksi Tapio lähti kotimaisemiinsa pohjoiseen. Se jäi hänen viimeiseksi matkakseen.

pintamo tapioTapio Partanen oli syntyisin Pudasjärven Pintamon kylästä. Hän otti myöhemmin myös sukunimekseen kotikylänsä nimen. Opiskeluaikana hän oli nostamassa Pintamoa "maailmankartalle" mäkihypyllä. Hän valmensi silloin lahjakasta poikajoukkoa, ja he rakensivat talkoilla Pintamoon oman hyppyrimäen. Muutama pojista nousi maajoukkuetasolle asti. Liikunnanohjaajaopintojen jälkeen Tapio toimi liikuntasihteerinä ja SVUL:n Keski-Suomen piirin piirijohtajana sekä  Keski-Suomen Liikunnan kehitysjohtajana Jyväskylässä. Hän oli myöhemmin myös valmentajakouluttaja ja urheilukonsultti.

Pajulahdesta Tapio löysi myös elämänkumppaninsa Marjan, lastensa äidin. Myös Marja menehtyi joitakin vuosia sitten vaikeaan sairauteen. Vaimonsa kuoleman jälkeen Tapio vaihtoi sukunimensä Pintamoksi.

Minun elämääni Tapio vaikutti niin, että innostuin hänen ansiostaan Kalle Päätalosta, tai oikeastaan minusta tuli Päätalo-friikki. Olen sen jälkeen lukenut kaikki Päätalon kirjat, osan kahteen kertaa. Kalle Päätalo oli kotoisin Tapion kotikylän naapurista Taivalkosken Jokijärveltä. Tapio kertoi, että kirjailijan henkilöhahmoissa on useita hänen sukulaisiaan. Kerran tapasin myös Tapion äidin, joka esitti Riitua Päätalon kirjasta "Mustan lumen talvi" tehdyssä näytelmässä Seinäjoen harrastajateatterikesässä.

Tapio oli loppuun saakka intohimoinen urheilumies, oikea urheilufilosofi, jonka kanssa kävimme lukuisia syvällisiä keskusteluja urheilusta ja urheilijoista. Hänen kanssaan ei aika tullut pitkäksi.

Hyvää matkaa sinne jonnekin ystäväni Tapsa!

Ota osaa keskusteluun

1 kommentti

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *