Waltamedia tekee muiden valtamedioiden tapaan vaalipiirikohtaisen ennusteen läpimenijöistä ja putoajista. Ennusteen mukaan uusi eduskunta saa tällaisen kokoonpanon.

vaaligallup waltamedi

Keskustan vaalivoitto ei ole niin suuri, kuin muut mediat ovat ennustaneet. Puolue toki lisää rajusti kannatustaan eli viidellätoista kansanedustajalla, ja nousee pääministeripuolueeksi 50 edustajallaan. Kakkoseksi kiilaa perussuomalaiset, joka pitää asemansa 39 kansanedustajalla. SDP tulee saamaan 37 paikkaa eli viisi nykyistä vähemmän. Suurin häviäjä on kokoomus, jonka paikkamäärä putoaa 33:een. Se on peräti 11 paikkaa nykyistä vähemmän.

Vasemmistoliitto on saamassa 16 paikkaa, jossa on viisi lisäpaikkaa. Vihreille on tulossa 14 paikkaa eli neljä paikkaa lisää. RKP saa nykyiset yhdeksän paikkaa. Kristillisdemokraatit puolittuu kolmen paikan puolueeksi.

Vaasan vaalipiirin läpimenijät

Vaasan vaalipiiri menettää yhden kansanedustajapaikan, sillä vaalipiiristä valitaan nyt 16 edustajaa 17:n sijaan. Keskusta kasvattaa paikkamääräänsä yhdellä ja saa vaasan läpimenijäuuteen eduskuntaan viisi kansanedustajaa. Nykyisten edustajien Mika Lintilän, Tuomo Puumalan, Lasse Hautalan ja Mikko Savolan lisäksi Helsinkiin matkustaa ylihärmälainen nuoren polven poliitikko Antti Kurvinen.

Kokoomus menettää yhden paikan. Seinäjokelainen Paula Risikko uusii mandaattinsa, samoin Janne SankeloMarkku Mäntymaa ei sairastumisensa takia enää asettunut ehdokkaaksi.

SDP säilyttää kaksi paikkaansa. Kokkolalainen Jutta Urpilainen on vaalipiirin äänikuningatar, ja vetää mukanaan seinäjokelaisen Harry Wallinin.

Perusuomalaisten kolme paikkaa säilyvät, mutta edustajat vaihtuvat. Vesa-Matti Saarakkala kerää suuren äänimäärän ja jatkaa kansanedustajana. Muut kaksi paikkaa valtaavat seinäjokelainen Erkki Valtamäki ja Ilmajoen Juha Mäenpää. Reijo Hongiston ja Maria Tolppasen edustajanpesti jää neljän vuoden mittaiseksi.

RKP säilyttää myös neljä paikkaansa. Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson uusii pestinsä, samoin Lars Gästgivars ja Mats Nylund. Ulla-Maj Wideroosin jättämän paikan nappaa Vaasan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Joakim Strand.

Kristillisdemokraatit menettää ainoan paikkansa. Peter Östman ei enää eduskuntaan yllä.

vaasan vaalipiiri kansanedustajat 2015

 

Ota osaa keskusteluun

1 kommentti

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *