Suomi sai vaalituloksen näköisen hallituksen. Ainoa kauneusvirhe tapahtui Timo Soinin kohdalla. Valtiovarainministerin salkun sijaan hän valitsikin ulkoministerin ässätriopestin. Vai valitsiko? Tekikö valinnan sittenkin Juha Sipilä, joka halusi vierelleen kakkosministeriksi änkyrä Soinin sijaan rauhallisemman Alexander Stubbin. Siirrettiinkö Soini ja perussuomalaiset päätöksenteon ulkokehälle. Vai halusiko Soini henkilökohtaisesti niin hanakasti ulkoministerin tehtäviä, että isänmaan ja puolueen etu jäivät taustalle.

Nämä ovat kysymyksiä, mihin tuskin koskaan vastauksia saadaan. Joka tapauksessa pääministerin tehtävät ottaa odotetusti vastaan Sipilä, ja saa rinnalle kakkosmieheksi valtiovarainministeri Stubbin. Soini lähtee Eurooppaan puolustamaan Suomea ja suomalaisia ulko- ja eurooppaministerinä. Soini saa myös varapääministerin tehtävät. Perussuomalaisten muut ministerit ovat Jussi Niinistö, josta tulee odotetusti puolustusministeri. Hanna Mäntylästä leivotaan sosiaali- ja terveysministeri sekä yllättäen Jari Lindström, joka ottaa vastuulleen vaativat oikeus- ja työministerin tehtävät. Listalta putosivat Pirkko Mattila ja Sampo Terho. Toisesta heistä leivotaan eduskunnan puhemies. Soinin vihjailema tasa-arvoaspekti kallistaa valinnan Mattilaan. Terho saa tyytyä ryhmäjohtajan pestiin.

Kokoomuksen ministerivalinnat olivat odotetut. Sanni Grahn-Laasonen nousee opetus- ja kulttuuriministeriksi. Petteri Orpo sisäministeriksi ja Lenita Toivakka ulkomaankauppa- ja kehitysministeriksi. Yllättävintä valinnoissa oli kestoministeri Paula Risikon putoaminen listalta. Hänelle pedattaneen paikka eduskunnan puhemiehistössä.

Keskusta tekee ministerivalinnat vasta torstaina. Yllättäen keskustan ministerimäärä nousi viiden sijasta kuuteen. Se saa hoidettavakseen  elinkeinoministerin, ympäristö- ja liikenneministerin, perhe- ja perusturvaministerin, maa- ja metsätalousministerin sekä kunta- ja uudistusministerin tehtävät. Elinkeinoministeriksi valittaneen Euroopasta meriittinsä hankkinut Olli Rehn. Ympäristö- ja liikenneministeriksi noussee Anu Vehviläinen, perhe- ja perusturvaministeriksi Annika Saarikko, maa- ja metsätalousministeriksi maatalousyrittäjä Anne Kalmari Kivijärveltä sekä kunta- ja uudistusministeriksi Kimmo Tiilikainen. Saarikon paikasta kisailee myös ainoa pohjalainen ministeriehdokkaiden listassa eli Tuomo Puumala Kokkolasta sekä Tiilikaisen paikasta Juha Rehula.

Tällä miehistöllä mennään seuraavat neljä vuotta, toivottavasti. Suuret asiat, kuten talouden tasapainottaminen, soteuudistus sekä Eurooppa-politiikka saattavat asettaa hiekkaa nyt luistaviksi rasvattuihin rattaisiin.

Ken elää, hän näkee.

Valtamäki kasvo – Kopio 2

 

 

 

Erkki Valtamäki

Ota osaa keskusteluun

1 kommentti

  1. Niin.. Vai olisiko niin, että Tasavallan presidenttiä on myös ajateltu, koska hän ja Stubb ei tunnetusti tule ttoimeen keskenään.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *