Kun vielä lehtien toimitus lisäsi tarinaan oman mausteensa nimeämällä läpimenevät ja putoavat ehdokkaat, oli soppa täydellistä sekameteliä. Kyseisessä jutussa nostettiin framille ne ehdokkaat, jotka värillisten lasien läpi katseleva toimitus värittyneen tutkijan avustuksella halusi. Todellisuuden kanssa tällä ei ole mitään tekemistä. Uskon, että valistuneet äänestäjät näkevät tällaisen pluffin yli.

Kannattaa muistaa, että yhtään ääntä ei ole vielä annettu yhdellekään ehdokkaalle. Taaksepäin ei kannata katsoa ja gallupit ovat vain väliaikatuloksia. Jokainen vaali alkaa nollasta. Tällaisilla spekulaatioilla on vain yksi tarkoitus: äänestäjien manipulointi. Ihminenhän haluaa yleensä olla voittajien puolella. Mielestäni tässä tarinassa ylitettiin hyvän lehtimiestavan rajat kirkkaasti.

Jutussa arvailtiin myös sillä, kuinka monta kansanedustajaa Vaasa ja Seinäjoki saavat uuteen eduskuntaan ja keitä he mahdollisesti ovat. Myös tällainen ennakointi on täysin turhaa ja kansalaisia harhauttavaa. Viime eduskuntavaaleissa Seinäjoki sai läpi yhden edustajan, kun Vaasasta heitä lähti Helsinkiin neljä. Seinäjoella muuten Paula Risikon jälkeen lähimpänä edustajan paikkaa oli Erkki Valtamäki (-549), seuraavana Jarmo Korhonen (-635) ja kolmantena Harry Wallin (-977). Nykyinen seinäjokelainen, silloinen ilmajokelainen Paula Sihto jäi paikasta 1 423 äänen päähän.

Voin muuten vannoa, että kuukauden päästä pidettävissä vaaleissa muhii suuren luokan yllätys, oikein tuplajytky. Sellaista henkeä on juuri nyt ilmassa.

– Erkki Valtamäki