Turenkilainen lähihoitaja Marko Laakso kertoi Hämeenlinnan puolueetKaupunkiuutisissa aikeestaan perustaa uusi puolue nimeltään Kantaperussuomalaiset. Mistä tässä hankkeessa oikein on kysymys, ja millainen mies asian takaa löytyy?

– Se nyt vain on sellainen työnimi. Nimi on vielä hakusessa. Ehdotuksia otetaan vastaan. Olen entinen perussuomalainen, ammatiltani lähihoitaja. Perheeseeni kuuluvat vaimo ja kolme poikaa, Laakso kertoo.

Uuden puolueen perustaminen sai alkunsa pettymyksestä perussuomalaisiin, jotka hylkäsivät hallitusvastuuseen päästyään kaikki keskeiset periaatteet.

laakso marko 2– Missään puolueessa ei olla aivan niillä linjoilla, joita me lähtisimme hakemaan eli päätöksenteon tuomista mahdollisimman lähelle kansalaisia. Esimerkiksi Muutospuolueessa tökkii erityisesti ”ääriajattelu”. Olin 90-luvun alussa töissä lastenhoitajana yhdessä ensimmäisistä vastaanottokeskuksista, joten tiedän mitä se arki keskuksissa on ainakin ollut. Mielestäni en ole rasisti, vaan huolissani suomalaisten hyvinvoinnista. Perussuomalaisiin petyin, kun puolue hallitusvastuun saatuaan hylkäsi yllättäen kaikki keskeiset periaatteet. Kuten tässä Kreikka-paketin hyväksymisessä ja pakolaispolitiikassa näkyy.

Kenttä unohtunut

Laakson mielestä puoluedemokratia on Perussuomalaisissa unohtunut, ja varsinkin säätiön perustamisen jälkeen käytännössä vain muutama ihminen määrää puolueen asioista, eikä kenttää kuunnella.

– Soinia en halua moittia. Soini on hyvä poliitikko, mutta ei kovin demokraattinen puoluejohtaja.

Mitä Suomen pitäisi nykyisessä tilanteessa tehdä?

– Meidän pitäisi tukea ja suosia omia yrityksiämme, erityisesti lähituotantoa, jotta työllisyys saataisiin nousuun.

Maahanmuuttoon, Euroopan Unioniin ja yhteiseen valuuttaan uudella puolueella on selkeä, mutta vielä hieman avoinna oleva kanta.

– Työperäinen maahanmuutto on OK. Kiintiöpakolaisina pitäisi ottaa ennen kaikkea lapsia, vanhuksia, perheitä, ei elintasopakolaisia. Suomalaisista on huolehdittava ensin. Itse olen sitä mieltä, että Euroopan Unionista olisi hyvä päästä irti. Euro on vähän kaksipiippuinen juttu. Pitäisi selvittää, kuinka kalliiksi se tulee. Puolueen kannan saavat määrittää puolueen jäsenet, sitten kun tästä perustamisvaiheesta on päästy, Laakso linjaa.

Kiinnostusta runsaasti

Uuden puolueen perustamishankkeessa on tällä hetkellä mukana kourallinen ihmisiä, jotka muodostavat suunnitteluryhmän. Laakson mukaan kiinnostusta hanketta kohtaan on paljon ja yhteydenottoja asian tiimoilta on tullut runsaasti.

Marko Laakson oma poliittinen esikuva ei ole yllätys.

– Timo Soini. Ennen jytkyä.

– Kristiina Kalliojärvi –

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *