Istuin Seinäjoki Areenan tangokatsomossa kahdeksannella penkkirivillä ja nautin tangosta. Meneillään oli tangokuningatarkisan finaali. Toinen toistaan upeampia nina åkerman rakastanesityksiä soljui läpi, mutta yksi sykähdytti. Nina Åkermanin tulkinta tangosta "Rakastan, rakastan, rakastan" sai kylmät väreet menemään pitkin selkäpiitä.

Turun alueraati pudotti tylysti kilpailujen parhaan laulajan loppuhuipentumasta jättämällä hänet nollille. Tuomariston valinnat ihmetyttivät muutoinkin, sillä kuningattareksi kruunattiin vasta finaalin kolmanneksi paras laulaja. Tietenkin tämä on vain minun subjektiivinen näkemykseni asiasta.

Sain seurata varsin läheltä tangomarkkinoiden toimintaa 2000-luvun puolivälissä ollessani pari vuotta markkinoiden hallituksessa. Tapahtuma on hyvin merkittävässä roolissa Seinäjoen kaupungin imagon luomisessa. 100 000 tangovierasta tuo vuosittain kaupunkiin myös sievoisen summan rahaa. Suorat TV-lähetykset keräävät miljoonayleisön ja Seinäjoki näkyy kuvaruudussa tangojen ansiosta läpi vuoden. Tapahtuman merkitys kaupungille on mittaamattoman arvokas.

Kymmenen vuotta sitten pelättiin, että turkulaiset (Auraviihde) kaappaavat tapahtuman itselleen ja vievät tangot Raisioon. Onneksi näin ei ole tapahtunut, vaikka maakunnan oman väen rooli on tapahtumassa koko ajan kaventunut. Tango-orkesterissakaan ei tänä vuonna esiintynyt yhtään seinäjokelaista. Aikaisemmin Seinäjoen kaupunginorkesterin soittajat olivat tango-orkesterin päärooleissa.

Myös maakunnan urheiluseurojen rooli tapahtumat järjestelyissä on jatkuvasti pienentynyt. Järjestyksenvalvojatkin ovat nykyään ammattilaisia. Tämä on surullista, sillä itse sain olla toistakymmentä vuotta valvomassa vapaaehtoisena järjestystä ja keräämässä rahaa Seinäjoen Maila-Jussien nuorisotoimintaan. Nyt koko tapahtuman käynnistäjän Maila-Jussien osuus markkinoilla on huolestuttavasti supistunut. Tangohallitukseenkaan ei taida kuulua lainkaan SMJ:n edustajaa.

Tangomarkkinat on upea tapahtuma ja tangokansa on ottanut sen lopullisesti omakseen.

– Erkki Valtamäki –

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *