MUISTOKIRJOITUS

Jalasjärvellä syntynyt ja Seinäjoen Törnävällä nuoruutensa viettänyt majuri evp. Sulo Opas kuoli 99-vuotiaana Tampereen Tammenlehväkodissa. Sulo Opas kuului 30- ja 40-luvulla Seinäjoen Maila-Jussien pesäpallomiehistöön, ja valittiin kaksi kertaa Itä-Länsi -otteluun. Hän ehti uransa aikana edustaa Maila-Jussien lisäksi Seinäjoen Urheilijoita, Haminan Palloilijoita ja Vaasan Mailaa.

Sulo Opas aloitti urheilu-uransa Seinäjoen Urheilijoissa tai tarkemmin Törnävän Kivekkäissä yleisurheilijana. suloMonipuolisen urheilijan lajivalikoimiin kuului mm. kymmenottelu. Paras saavutus oli kuudes sija SM-kisoissa vuonna 1936.

Vuonna 1933 eli vuosi Maila-Jussien perustamisen jälkeen 18-vuotias nuori mies nousi yhdessä kolmen muun koulupojan Aarne Ketosen, Leevi Hautamäen ja Unto Luhtasen kanssa Jussien edustusjoukkueeseen. Vuotta myöhemmin seura nousi suursarjaan, ja Sulo kuului Martti Hakolan, Valto Järven ja Leo Bergrothin ohella joukkueensa kantaviin voimiin. Peliuran jälkeen Opas toimi pitkään mestarussarjatuomarina.

Sulo Opas tunnettiin pesäpallokentillä vaarallisesta ykkösrajapiikistään, millä hän ratkoi pelejä niin Maila-Jusseissa, kuin Itä–Lännessä. Muutama vuosi sitten hän kertoi, kuinka joutui jatkosodan aikana suoraan sairasvuoteelta Seinäjoella pelattuun Itä-Länsi -otteluun.

– Jouduin kovan kuumeen takia Törnävän kartanoon perustettuun Sotasairaalaan kesällä 1943. Sain siellä sairaalan vuoteella tiedon, että minut on valittu Lännen joukkueeseen. Minun täytyi päästä pelaamaan ja sattui niin onnellisesti, että lääkäri oli lapsuuden tuttava, Seinäjoen kirkkoherran tytär Sirkka Ojala. Hän päästi minut ja vannotti, että tuut heti takasin kun oot pelannu.

Opas palasi sairaalaan kainalossaan kentän parhaalle lyöjälle annettu kristallimalja. Sama malja oli myöhemmin kieropalkintona Seinäjoen Maila-Jusseissa.

Sulo Opas teki työuran puolustusvoimien palveluksessa Hämeenlinnassa ja Parolassa. Eläkkeelle hän jäi everstinä. Oppaalle on myönnetty mm. Suomen olympialainen ansiomitali sekä Suomen urheilun hopeinen ansiomitali.

Sulo Opasta jäivät kaipaamaan lähimpinä kolme poikaa perheineen.

Erkki Valtamäki

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *