Euroopassa EU- ja maahanmuuttokriittisyys, tai ehkä oikeammin ilmaistuna, -vastaisuus seilaa yltyvässä myötätuulessa. Puolassa Laki ja puola laki ja oikeusoikeudenmukaisuus-puolue sai ehdottoman enemmistön sunnuntain vaaleissa ja voi nyt yksinään muodostaa hallituksen. Vaikea on välttyä ajatukselta, että sama tilanne voisi olla Suomessa Perussuomalaisilla, jos puolue olisi jatkanut 2011 vaalien suurvoiton tuoneella linjallaan.

Pohjoismaissa Ruotsidemokraatit on noussut mielipidemittauksissa suurimmaksi puolueeksi, ja Tanskan Kansanpuolue hengittää suurimman puolueen Sosiaalidemokraatien niskaan. Myös Itävallassa maahanmuuttokriitiinen ja EU-vastainen puolue voitti viime vaalit. Mitä samaan aikaan tapahtuu Suomessa? Perusuomalaisten kannatus laskee kuin se kuuluisa lehmän häntä. Jo tämän vuoden vaaleihin kannatuksesta oli sulanut 1,5 % edellisiin vaaleihin nähden. Dramaattisin kehitys on kuitenkin tapahtunut vaalien jälkeen. Puolessa vuodessa kannatus on romahtanut 11,4 %:iin.

Suomalaisten EU-vastaisuus on kuitenkin koko ajan kasvanut. Esim. Ylen toteuttamassa kyselyssä uutta kansanäänestystä EU-jäsenyydestä halusi 81,6 % vastanneista. Rajojen sulkemista hallitsemattomalta maahanmuutolta on eri kyselyissä vaatinut noin 80-90 %. Tämä kasvava trendi ei kuitenkaan korreloi Perussuomalaisten kannatuksen kanssa. Kansalaiset eivät siis enää luota Perusuomalaisten kykyyn ja haluun ajaa näitä asioita. Miksi?

Häkämiehen sanoja mukaillen: Perussuomalaisilla on vain kolme estettä menestyksen tiellä: Soini, Soini ja Soini.

soiniTämä on tietenkin yksinkertaistus. Toki muullakin puoluejohdolla on osansa asiassa. Samoin kuin kansanedustajilla. Siinä mielessä yksinkertaistus on kuitenkin perusteltu, että tähän mennessä nähdyn perusteella puolue on yhtä kuin Soini ja Soini yhtä kuin puolue. Viime päivien Tynkkys-gate tuskin jättää ketään epätietoiseksi siitä, mikä on puolueessa vallitsevan demokratian tila. Kuka määrää kaapin paikan? Kaapin, missä ei ole juurikaan liikkumatilaa sen enempää EU-, kuin maahanmuuttokriittisilläkään.

Kansan ei voi odottakaan antavan luottamustaan puolueelle, joka ei kuuntele kansan ääntä sen enempää, kuin omaa kenttäväkeään. Kuten olemme viime päivinä nähneet, se ei kuuntele edes oman johtonsa niitä toimijoita, jotka eivät kumarra syvään puheenjohtajan kaikkivaltiaan tahdon edessä. Puolue on täydellisesti hukannut myös linjansa, ja muuttunut vallitsevan puoluediktatuurin määräämän vaihtoehdottomuuden politiikan edustajaksi.

Onkin syytä kysyä, miksi puolue edelleen katsoo hyväksi antaa luottamuslauseen puoluejohtajalle, joka on onnistunut viime aikaisilla toimillaan tiputtamaan puolueen takaisin pienpuolueluokkaan. Miehelle, joka on moneen kertaan todistanut pystyvänsä silmää räpäyttämättä puukottamaan omiaan selkään ja asettamaan oman edun sekä oman egon puolueen edun edelle. Kirja Peruspomo oli jo selkeästi oman puolueen nilkkaan ampuminen. Täydellinen takinkääntö ja periaatteiden myyminen hallituksessa mm. kreikkapaketin suhteen, amputoikin sitten koko jalan. Aika näyttää oliko Tynkkysgate Soinin egotrippeilyineen ja lakien yli kävelyineen jo se viimeinen naula PS:n arkkuun. Vai vasta toiseksi viimeinen. Moni puolueen jäsen on ainakin jo huomannut, että puolueen ovi aukeaa myös ulospäin. Muutenkin, kuin Soinin mahtikäskyllä.

korvakuulo 6 (3)

 

Kristiina Kalliojärvi

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *