Seinäjoen kaupunginvaltuusto päätti äänestyksen jälkeen sulkea Isokylän, Kitinojan ja Kihniän kyläkoulut ensi lukuvuoden jälkeen. koulukeskusteluÄänestyksessä kaupunginhallituksen esitys voitti vihreiden Henna Rantasaaren Kitinojan koulun säilyttämistä koskevan esityksen äänin 31-20. Asian käsittelyä oli seuraamassa suuri joukko lähinnä Kitinojan kyläläisiä.

Asiasta käytiin vilkas keskustelu, minkä aikana tehtiin kolme kaupunginhallituksen päätösesityksestä poikkevaa esitystä. Rantasaari esitti vasemmistoliiton Antti Knuuttilan kannattamana, että Kitinojan koulu saa viiden vuoden jatkoajan. Sinä aikana selviää lisääntyykö koulun oppilasmäärä niin, kitinojan kouluettä kolmiopettajuus tulee mahdolliseksi. Kaupunki on linjannut strategiassaan, että kaikki kaksiopettajiset koulut lopetetaan. Kokoomuksen Alpo Kitinoja esitti, että lopettamispäätöksestä luovutaan kokonaan ja koulun vanhempainyhdistys sitoutuu vastaamaan kaikista koulun lämmitys- ja kiinteistönhoitokuluista sekä talonmiehen tehtävistä viiden vuoden ajan. Esitystä kannattivat keskustan Piia Kattelus ja Pasi Kivisaari, kokoomuksen Heikki Keskinen ja perussuomalaisten Erkki Valtamäki. Kolmannessa ehdotuksessa Kivisaari esitti Valtamäen kannattamana, että kaikki kolme saavat viiden vuoden lisäajan.

kihniän kouluEnsimmäisessä äänestyksessä olivat vastakkain Rantasaaren ja Kitinojan esitykset. Rantasaaren esitys voitti äänin 22-21, kahdeksan valtuutetun äänestäessä tyhjää. Kaupungihallituksen esitystä vastaan tuli näin Rantasaaren esitys. Äänestyksessä SDP:n ja kristillisdemokraattien kaikki valtuutetut olivat kaupunginhallituksen esityksen takana, samoin kaksi perussuomalaista ja noin puolet kokoomuksen ja keskustan valtuutetuista. Vihreiden ja vasemmistoliiton valtuutetut olivat Rantasaaren esityksen puolella, samoin kolme perussuomalaista osa keskustan ja kokoomuksen edustajista. Äänin 31-20 Kitinojan koulu päätettiin lakkauttaa ja oppilaat sijoitetaan Halkosaaren kouluun. Äänestystulos tiesi myös sitä, että sama kohtalo tuli Kihniän ja Isokylän koulun osalle. Molempien kohtalosta toki äänestettiin.

isokylän kouluKäydyssä keskustelussa molempien vaihtoehtojen puolesta käytettiin useita puheenvuoroja. Eniten olivat äänessä Kitinojan koulun puolustajat. Kitinojan jatkoaikaa perusteltiin sillä, että ennusteen mukaan koulun oppilasmäärä on kasvamassa uusien asukkaiden myötä lähivuosina yli 40:n. Näin kolmiopettajuuden raja ylittyisi. Toisaalta vastapuoli oli sitä mieltä, että Halkosaaren koulu on tarpeeksi lähellä ja sen käyttöaste on nykyisellään vain hivenen yli 50%.  Kihniän koulun jatkoaikaa perusteltiin lasten kohtuuttoman pitkillä koulumatkoilla. Pisimmillään ne voivat olla lähes 30 kilometriä ja matka-aika tunnin luokkaa.

– Erkki Valtamäki –

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *