Seinäjoen Jalkapallokerho teki sen, mihin moni uskoi, mutta yhtä moni epäili. Otti ja voitti Suomen jalkapallomestaruuden. Viimeisessä ottelussa Pietarsaaren Jaro pani seinäjokelaiset todella koville. Kotijoukkueen kantti kuitenkin piti, ja se pystyi puolustamaan pelin ensimmäisellä minuutilla saavuttamaansa johtoasemaa. Roope Riskin maali varsinaisen peliajan viimeisellä minuutilla oli viimeinen sinetti. Seinäjoella juhlitaan kaupungin historian ensimmäistä jalkapallon SM-kultaa. Samalla Seinäjoesta tuli tämän vuoden menestynein palloilukaupunki valtakunnassa. Salibandyseura Peliveljet oli huuhtonut kultaa keväällä.valakari ja mestaruus

Jaroa vastaan käyty päätösottelu alkoi SJK:n kannalta parhaalla mahdollisella tavalla. Allan Souza antoi kulmapotkun vasemmalta, ja Mehmet Hetemaj puski pallon suoraan Jaron verkkoon. Peliaikaa oli takana vasta yksi minuutti.

hetemaj mestari– Ihan uskomaton fiilis. Se tuntui hitaalta se aika, kun se meni sinne verkkoon asti, mutta sit kun se oli siellä niin huhuh loistava fiilis. Purkautui kaikki jännitykset ja odotukset. Kaikki ajatukset, että mitä jos hävitään niin se on kolmas sija ja mitä jos ei. Kaikki ajatukset on laidasta laitaan hyppiny niin olihan se ihan uskomatonta, tyytyväinen Hetemaj kommentoi maalifiiliksiään.

Seinäjokelaisilla oli oiva paikka lisätä johtoaan 19. peliminuutilla, kun Riski murtautui läpi vasemmalta, mutta laukaus osui suoraan Jaron maalivahti Jesse Östin kasvoihin. Jaron mahdollisuus aukesi 33. minuutilla. Vahvan painostuksen päätteeksi Jamar Dixonille oli aueta vapaa maalipaikka, mutta Timo Tahvanainen liukui palloon ja tilanne laukesi.

SJK puolustaa

Avauspuoliajan loppu ja lähes koko toinen puoliaika oli Jaron pallon hallintaa, mutta tehokkuus puuttui. SJK laskeutui puolustamaan 1-0 johtoaan ja se oli kostautua. Ottelun 64. minuutilla Alexei Eremenko jr. antoi pitkän vapaapotkun maalin eteen, ja Alibek Alievilla oli täysin vapaa paikka laittaa pallo verkkoon. Pusku meni kuitenkin vasemmalta ohi. Kymmenen minuuttia myöhemmin namupaikka avautui SJK:n Roope Riskille, mutta ohjaus Johannes Laaksosen keskityksestä meni yli. Jaron vaarallisin maalipaikka oli 78. minuutilla. Jani Virtanen kaadettiin aivan boksin rajalla. Eremenkon vapari osui kuitenkin seinäjokelaisten muuriin.

patsasLopullinen mestaruussinetti tuli sitten pelin viimeisellä minuutilla. Laaksonen riisti pallon Eremenkolta, antoi Riskille ja parivaljakko peippaili Jaron rankkualueella, kunnes Riski laukoi pelivälineen Jaron maalin oikeaan alakulmaan. SJK:n mestaruusjuhlat olivat valmiit alkamaan.

Mestaruuden takuumiehet

Seinäjoen Jalkapallokerhon mestaruus perustui joukkueen tasaisuuteen ja kurinalaisuuteen. Keskikesän heikkojen peliesitysten jälkeen joukkueeseen tuli kaksi tärkeää lenkkiä, Roope Riski ja Allan Souza. Molemmat täyttivät paikkansa erinomaisesti.

pelvasAkseli Pelvas osoittautui maalintekijäksi vailla vertaa. Miehen lapikkaasta lähti peräti 14 maalia ja kaksi vuotta sitten HJK:sta Seinäjoelle lainapelaajaksi siirtynyt pelimies hätyytteli maalikuninkaan titteliä. Ariel "Tuco" Ngueukam ei aivan kaikkia odotuksia täyttänyt, mutta petrasi otteitaan kesän edetessä. Mehmet Hetemaj paransi myös peliään kuin sika juoksua ja teki tänään ratkaisevan voittomaalin.

– Tottakai olen kauteen tyytyväinen. Olen pelannut 30 peliä kesän aikana ja yleisesti olen tyytyväinen, koska olen pitänyt tosi hyvin tason ja koko ajan vaan parantanu. Uskosin, että pelaan täällä myös ensi kaudella, Hetemaj kommentoi.

Takalinja on ollut SJK:n varmin lenkki. Vasen laitapakki Timo Tahvanainen pelasi loistavan kauden ja Gedric Gogoua oli topparina itse varmuus, vaikka ei aivan vuoden takaiseen loistokkuuteen yltänyt.

aksaluViimeinen lukko

Maalivahti Mihkel Aksalu johdatti tänään kapteenina joukkueensa taistelemaan kultamitaleista ja onnistui täydellisesti. Viron maajoukkuemaalivahti pelasi kauden 15. nollapelinsä.

– Tämä on ollut koko joukkueen työkausi. Kaikki ovat tehneet ihan hirveästi töitä ja tässä on siitä palkinto. Meidän koko puolustus ansaitsee kiitoksen, ja minä saan olla siinä viimeisenä lenkkinä, vaatimaton maalivahti kertoo.

Aksalu liittyi SJK:n vahvuuteen kolme vuotta sitten ja edessä on vielä ainakin kaksi vuotta Seinäjoella.

– Teimme juuri kahden vuoden jatkosopimuksen. Olen viihtynyt täällä hyvin ja on kunnia pelata tässä joukkueessa. Nyt juhlimme SM-kultaa.

30-vuotias Aksalu on pelannut aikaisemmin kasvattajaseurassaan FC Kuressaaressa sekä englantilaisessa Sheffield Unitedissa. Hän kuuluu myös Viron maajoukkueen vakiokalustoon.

Päävalmentaja

Ehkä tärkein lenkki toimivassa kokonaisuudessa on päävalmentaja Simo Valakari. Mies on saanut luotua joukkueelleen todellisen tappomeiningin. Hänen taktinen osaamisensa ja pelaajiensa käsittelytaito on korkeinta mahdollista luokkaa. Harjoittelukuri on pitänyt ja pelaajien kuntotaso on säilynyt korkeana koko pitkän kauden ajan. Valakari on tällä hetkellä maan ykkösvalmentaja, jolla on kosijoita eri puolilta Eurooppaa. Kaksi viimeistä pelikierrosta oli Valakarille vaikeita. Hänen isänsä menehtyi muutama viikko sitten.

valakari 1– Ollaan aina otettu yksi peli kerrallaan, mutta nyt otettiin nämä kaksi peliä yhtenä pakettina. Se kertoo meidän SJK-perheestä, mitä pojat tekivät. Se kertoo sitoutumisen määrästä, mikä pelaajilla on. Ja mikä iso sydän, miten hienoja ihmisiä ja miten puhumattakaan, miten hienoja futaajia ne ovat. Surutyötä ei varmaan vielä tajua. Olin myös jätkille sen velkaa. Ne ovat antaneet kymmenen kuukautta niiden elämästä ja lyöneet kaikki peliin. Pojat antoivat minulle sen energian harjoituskentällä. Ajatukseni pääsi vähän pois siitä, mitä tapahtuu kentän ulkopuolella. Se oli henkireikä. Näin, että jätkät halusivat voittaa tämän mestaruuden, Valakari kertoo.

– Erkki Valtamäki –

 

 

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *