Suomessa sanotaan olevan vapaa ja riippumaton media. Valitettavasti suomalainen media ei ole riippumatonta eikä edes vapaata. Se on keskittynyt harvojen toimijoiden käsiin. Keskittyminen on viimeisten vuosien aikana vain lisääntynyt.

onni ja minä uusi 2Kun muutin maakuntaan 80-luvun alussa täällä ilmestyi kaksi vahvaa maakuntalehteä keskustalainen Ilkka ja kokoomuslainen Vaasa sekä lukematon määrä yksityisessä omistuksessa olevia paikallislehtiä. 80-luvun lopun myllerryksessä Pohjalaiseksi muuttunut Vaasa-lehti ajautui Ilkan syliin, samoin Etelä-Pohjanmaa, nykyinen Epari. Paikallislehdistä myös suuri osa siirtyi Ilkan komentoon. Samoihin aikoihin perustettiin eri puolille maakuntaa kymmenkunta yksityistä paikallisradioa. Tänään niistäkin on jäljellä muisto vain. Eloon on jäänyt yksi aito paikallisradio eli alajärveläinen Järviradio. Sekin on viime vuosina laajentunut valtakunnalliseksi.

Media on todella keskittynyt harvoihin käsiin ja maakuntien mediakenttää hallitsee yksi puolue. Se myös näkyy ja kuuluu. Jos joku on ihmetellyt keskustan hurjaa gallupsuosiota, syy saattaa löytyä yllättävän läheltä. Keskusta kun käyttää hallitsemansa median kautta valtaa härskisti ja suunnitelmallisesti.

Kotikaupungissani Seinäjoella tämä vallankäyttö näyttäytyy karuimmillaan. Täällä ilmestyvistä viidestä sanomalehdestä Ilkan määräysvallassa on neljä. Uusin tulokas Seinäjoen Sanomat ajautui käytännössä Ilkan huomaan sen jälkeen, kun Eero Lehti myi omistamansa Lehtiyhtymän Keskisuomalainen -konsernille. Ilkka on yksi Keskisuomalaisen omistajista. Heti omistajavaihdoksen jälkeen lehden vakituiseksi kolumnistiksi ilmestyi Ilkan emerituspäätoimittaja Kari Hokkanen.

Media on alkanut käyttää vanhaa leninististä taktiikkaa, missä vääräuskoiset vaiennetaan ja heidän kasvonsa poistetaan kuvista. Et näy, et siis ole olemassa. Ilkan toiminta on viime aikoina ollut juuri tällaista, järjestelmällistä ja suunniteltua vaientamista.

Tässä syy siihen, miksi päädyin amerikkalaispoliitikon, Alaskan kuvernöörin Sarah Palinin ratkaisuun. Hän perusti kyllästyttyään totaalisesti paikallisen median toimintatapoihin oman netissä toimivan televisiokanavan. Itse perustin kyllästyttyäni totaalisesti pohjalaismedian toimintatapoihin oman nettilehden. En väitä, että se on yhtään vapaampi tai riippumattomampi kuin nykyiset. Vaihtoehto se kuitenkin on. www.waltamedia.fi

 

– Erkki Valtamäki –

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *