Vimpelin Vedon monipuolinen lyöjäjokeri Mikko Rantalahti iski peräti kaksi kunnaria ja seitsemän tavallista, kun Veto kaatoi Jyväskylän Kirin superpesiksen kolmannessa välieräottelussa Saarikentällä. Loppunumerot 2-0 (3-0, 15-3) tiesivät sitä, että runkosarjavoittaja pelaa loppuottelussa jo viidettä kertaa Sotkamon Jymyä vastaan. Ensimmäinen peli on jo ensi lauantaina Vimpelissä.

IMG_8178 (2)

Alku hankalaa

Ottelun ensimmäinen jakso ei kovin laadukasta pesäpalloa tarjonnut. Kiri sai juoksijan kolmoselle vain kahdesti, eikä kotijoukkueen sisäpelissäkään loistokkuutta näkynyt. Ulkona molemmat pelasivat tarkasti.

IMG_8164 (2)Avausjuoksu syntyi heti ensimmäisessä vuorossa Janne Mäkelän hidastetulla. Liukas kärki Teemu Isoketo syöksyi 1-0. Jakson ratkaisu tapahtui kolmannessa vuorossa. Mikko Rantalahti aloitti Kirin kolmoskopparin Miikka Matikan kurittamisen lyömällä kumuran väliin. 2-0 lukemat toi Tuomo Lönnmark. Heti perään asialla oli jälleen Mäkelä, ja nyt hidastettu vaihtui ykkösrajanäpäykseen, jolla Henri Puputti toi jakson voittolukemat 3-0.

Rantalahden näytös

Toinen jakso alkoi Vimpelin kahdella kotiutuksella. Ensin Lönnmarkin lyönti saatteli Isokedon kotipiiriin, sitten niukasti sisäpelivastuuta saanut lukkari Janne Heimonen iski pallon kakkospuolelta Savonjokeen. Jokeri Joonas Suominen kiersi kakkoselta kotiin.

Toisessa vuorossa alkoi Rantalahden näytös. Veto oli epäonnistunut ajolähdön purkamisessa jo kahdesti, kun tuli huippuvireeseen äityneen Rantalahden vuoro. Kirin kolmoskoppari Matikka lähti viimeisellä lyönnillä haistelemaan kumuraa, mutta pallo ujelsi yli ja kieri pitkälle Saarikentän takanurkkaan. Kotiin juoksivat Isoketo, Mikko Kanala ja Sami Haapakoski. Rantalahti itse tuuletti kolmosella kunnaria.

– Lähdin kumuraa lyömään ja se osui keskimailaan ja Matikka lähti riskillä vastaan. Joskus käy noin ja tuli läpilyönti, Rantalahti kertasi lyöntiään.

IMG_8123 (2)Haapakosken tuoma juoksu oli miehen superpesisuran tuhannes juoksu. Sen kunniaksi Saarikentällä nähtiin ilotulitus ja Ylivieskan Kuulan kasvatti sai syliinsä muhkean ruusupuskan.

Seuraavaksi Janne Mäkelä kuritti Kirin kolmospuolta. Nyt tila löytyi kolmosluukusta ja pallo oli Savonjoessa. Kotiin ehtivät Suominen ja Heimonen ja lyöjä itse juoksi kakkoselle. Tilanne oli kahden vuoron jälkeen murskaavasti 8-0 ja Kirin selkäranka taittui.

Toisen vuoron tasoittavalla Kiri sai vähän lohtua Kimmo Carlsonin iskettyä tyhjään kenttään kunnarin.

Tulitus jatkuu

IMG_8145 (2)Vimpelin jokerit jatkoivat juoksutehtailua myös kolmannessa vuorossa. Janne Mäkelän kolmospuolen isku löysi taas tien Savonjokeen, ja kotiin juoksivat Puputti ja Mikko Haukkala. Sitten nähtiin illan upein veto. Esittäjänä oli jälleen Mikko Rantalahti. Nyt kupperi painui kolmosluukusta jokeen, ja kotiin lönköttelivät peräkkäin Arttu Ruuska, Mäkelä ja Severi Lassila.

– Tämä toinen oli täydellinen lyönti. Se onnistui, kuten pitääkin. Syksyn merkit ilmassa, alkaa osumaan keppiin, iloinen Rantalahti kommentoi.

Kolmannen tasoittavalla Kirin ykköstykki Hannu Kiukkonen kavensi lukemia hieman kotiuttamalla Carlsonin. Paavo Lassila puolestaan löi ottelun neljännen kunnarin ja lukemat ennen viimeistä vuoroa olivat 14-3.

IMG_8207 (2)Vedon viidennestätoista juoksusta vastasi päätösvuorossa Henri Puputti kotiuttamalla kakkospuolen hidastetulla Mikko Kanalan. Näin Vimpelin Veto selvitti tiensä loppuotteluun Sotkamon Jymyä vastaan ja Jyväskylän Kiri taistelee pronssimitaleista Joensuun Mailan kanssa. Kiri joutui lähtemään kolmanteen välierään pahasti varamiehisenä, sillä runkomiehistä puuttuivat erilaisten vaivojen takia Perttu Hautala, Pasi Rajala, Jukka Latvala ja Ilkka Ylitalo.

Parhaat

IMG_8177 (3)Vedon ykkönen ja koko kentän kunkku oli 2+7 lyönyt Mikko Rantalahti (10/12). Toinen kotijoukkueen jokereista Janne Mäkelä (9/11) teki lähes yhtä tuhoisaa jälkeä. Miehen saldo oli kuusi lyötyä juoksua. Tuhannennen juoksunsa tuonut Sami Haapakoski (6/7) oli kakkosvaihtajana erehtymätön ja hallitsi polttolinjaa tuttuun tapaansa. Ykköskärki Teemu Isoketo (6/7) meni varmasti kentälle ja Mikko Kanala (4/6) saatteli häntä hyvin eteenpäin. Lukkari Janne Heimonen (4/5) oli lautasen äärellä terävä ja kunnostautui nyt myös kotiuttajana. Vedon kaikki 12 pelaajaa saivat merkinnän juoksusarakkeeseen.

Kirin ykkönen oli kunnarin tyhjään kenttään iskenyt kärki Kimmo Carlson (8/11).

IMG_8200 (2)– Onhan se tietysti tylyä, että pelattiin kolme peliä eikä hetkeäkään johdettu yhtäkään jaksoa. Ei kai siinä ole kovasti selittelyn varaa, että kumpi on ollut parempi. Kaikkemme annettiin alusta loppuun asti ja tulos oli nyt tämä. Taistellaan näillä miehillä, mitä on ja aina on paras joukkue mikä saadaan jalkeille. Ei me mitään selitellä, kaveri oli parempi ja me jatketaan pelejä lauantaina. Lähdetään hakemaan rojuja kaulaan, Kimmo Carlson sanaili pelin jälkeen.

Vieraiden kakkospalkinnolla muistettiin yhden juoksun iskenyttä runkosarjan lyöjätilaston kakkosta Hannu Kiukkosta (5/7). Epäonnen soturi oli kolmoskoppari Miikka Matikka (1/3). Hänen tontiltaan otettiin toistakymmentä juoksua.

Pelinjohtajat

Vedon viuhkamies Sami-Petteri Kivimäki oli luonnollisesti tyytyväinen mies. Veto lähtee Sotkamon kaatoon luottavaisin mielin.

IMG_8208 (2)– Olen äärettömän ylpeä joukkueesta. Matka on kesken ja koko kausi ollaan menty niin, että omaan tekemiseen on keskitytty raakasti ja uskottu siihen, että tulos tulee sieltä mukana. Miettivät muut mitä tahansa. Nyt on välierät voitettu ja tämä on kova juttu. Nyt päästään tavoittelemaan unelmaa ja loppuotteluun. Joukkueen esitys oli tänään tasapainoinen ja rauhallinen. Kun pelataan sitkeästi hyvää ulkopeliä, niin kyllä me niitä paikkoja saadaan, Kivimäki analysoi omiensa peliä.

Kirin pelinjohtaja Paavo Hämäläinen ei selitellyt häviöä loukkaantumisilla, vaan tunnusti rehdisti Vedon paremmuuden.

IMG_5446– Varmastihan loukkaantumiset jollakin tapaa vaikuttivat, mutta kyllähän meillä aina on paras joukkue jalkeilla, mikä saadaan. Hienoa ulkopeliä ensimmäinen jakso ihan viimeisen päälle, toinen jakso 2-0:een asti samoin, kunnes peli läpsähti. Siitä ei enää noustu, vaan oltiin kanveesissa. Onnea Vimpelille, hieno joukkue ja oli upeaa olla Saarikentällä välieriä pelaamassa. Meillä ei ollut tässä joukkueessa juurikaan pelaajia, joilla oli ennestään välieräkokemusta, joten nämä pelit oli kuin laittaisi rahaa pankkiin ensi kautta varten, Hämäläinen kertasi.

– Erkki Valtamäki –

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *