Valtamäki kasvo – Kopio 2Markkinaoikeus tuomitsi vuonna 2009 isot metsäyhtiöt Stora Enson 30 miljoonan ja Metsäliiton 20 miljoonan euron sakkoihin puukartellista. UPM Kymmene välttyi sakoilta, koska se paljasti kartellin. Toiminta oli tapahtunut vuosina 1997-2004. Helsingin käräjäoikeus linjasi viime maaliskuussa, että metsänomistajien korvausvaatimukset olivat vanhentuneita eikä ottanut korvausasiaa käsiteltäväkseen. Hovioikeus oli toista mieltä ja päätti marraskuussa, että käräjäoikeuden on aloitettava korvauskanteiden käsittely uudestaan täydessä laajuudessa. Metsänomistajilla on vuoden loppuun asti aikaa esittää vaatimuksensa.

Lähes 700 yksityistä metsänomistajaa on liittynyt Reijo Lahtosen vetämään Suurisavotta.fi -ryhmään. Ryhmä auttaa puukartellissa rahojaan menettäneitä yksityisiä metsänomistajia. Puukaupoissa kärsittyihin tappioihin haetaan metsäyhtiöiltä korvauksia markkinaoikeudessa. Lisäksi korvauksia hakevat eräät seurakunnat ja kunnat sekä suurin yksittäinen vahingonkorvauksen hakija Metsähallitus. Kuntien kohdalla kysymys on satoihin tuhansiin euroihin nousevista korvaussummista.

Seinäjoen kaupunki on myös liittynyt ryhmään ja vaatii metsäyhtiöiltä vahingonkorvauksia. Korvausvaateet koskevat myös kyseisinä vuosina itsenäisinä kuntina olleita Peräseinäjokea, Nurmoa ja Ylistaroa. Ihmetystä herättää, että Seinäjoen kaupunki joutuu maksamaan tästä toimenpiteestä useiden kymmenien tuhansien eurojen korvaukset. Summa koostuu Suurisavotta.fi -ryhmälle maksettavasta 2 000 euron, sekä kaikkien neljän kunnan 5 000 euron oikeudenkäyntikuluista (4 x 5000 €). Lisäksi maksettavaksi tulee 3,9 %:n proviisio asiaa hoitavalle taholle.

Miten voi olla mahdollista, että omien oikeuksien vaatiminen maksaa noin paljon? Puukauppaa vuosina 1997-2004 käyneitä yksityisiä metsänomistajia on puukartellikymmeniä tuhansia, mutta vain 700 uskaltaa lähteä hakemaan korvauksia isoilta metsäyhtiöiltä. Pelkona on tulevien metsäkauppojen kohtalo, sillä ko. yhtiöt hallitsevat valtakunnan puumarkkinoita. Toisena pelkona ovat juuri nuo mielettömiksi paisuneet oikeudenkäyntikulut. Ei kannata vaatia muutamien tuhansien eurojen korvauksia jos siitä joutuu maksamaan kymmeniä tuhansia.

Herää kysymys, kohteleeko suomalainen oikeuslaitos kansalaisia tasa-arvoisesti? Maalaisjärjellä ajateltuna kaikkien kartellista kärsineiden tulee saada vahingot täysimääräisenä takaisin ilman, että joutuu käymään pitkää, raskasta ja kallista oikeusprosessia. Asian käsittely nimittäin jatkuu vielä vuosikausia ja ainoat voittajat ovat asiaa hoitavat lakimiehet.

– Erkki Valtamäki –

 

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *