juha_pieniEsitin jo Ilmajoen kunnanhallituksessa em. veroja pidettävän aikaisemmalla tasolla, Lahti oli poissa. Kunnanvaltuustossa esitin kiinteistöveroprosentin säilyttämistä edellisen vuoden tasolla ja seuraavassa pykälässä kannatin Antti Alhon esitystä. Tämä on osaltani Lahden mukaan raivopäistä vastustamista.

Lahti antaa ymmärtää että me veronkorotusten vastustajat ottaisimme lisää velkaa kunnalle, tuo populistinen väite on puppua. Keskustelussa nousi minun, Hannun ja mm. menestyneiden liikemiesten (Alho, Talvitie, Lähdesmäki) suusta talouden parantamiseen liittyviä ehdotuksia.

Lahden itkupotkuraivari lienee selitettävissä valtuustossa esiin nostamani keskustan perinteen johdosta. Puhutaan yhtä ja tehdään toista. Asia toistuu kaikissa kunnissa ja kuntayhtymissä maakunnassamme.

Lainasin kannatuspuheenvuorooni otteita Juha Sipilän puheesta: ”Arvoisa puheenjohtaja, kannatan Alhon esitystä. Juha Sipilä on VERO 2014 tapahtumassa isoon ääneen julistanut, että Suomella ei ole varaa nostaa veroastetta. (Keskustalainen valtuuston puheenjohtaja, Timo Kankaanpää puhui päälleni ja sanoi, ettei se vaikuta Ilmajokeen millään tavalla.)

Sipilä sanoo, ettei usko temppuverotukseen, vaan on kohtuullisten verokantojen ja tiiviin veropohjan ystävä. Helppoa tietä ei enää ole, julkinen talous on tasapainotettava ainakin pääosin säästöillä, Sipilä painotti työhön osallistumisasteen nostamista, yhtenä toimenpiteenä voi olla verotuksen keventäminen.”

Lahti poistui kokouksesta asian pykälän käsittelyn aikana noin 24 minuuttia ennen pykälän loppumista. Ehkä hermo ei pitänyt? Lahti kirjoitti Ilkassa seuraavasti: Ilmajoella ei ole onnistuttu talousarvioiden suunnittelussa, alijäämät ovat toistuneet vuodesta toiseen. Hienoa, että tunnustat kepuvetoisen kuntamme ongelmat, mutta tunnistatko päätekijät em. ongelmiin?

Todellakin, kuten Risto kirjoitti, tällaisia kavereita on sitten ehdolla eduskuntaan.

Juha Mäenpää

kunnanhallituksen 1. vpj. Ilmajoki