lippuVuosi on vaihtunut. Tasavaltamme presidentti on pitänyt puheen kansalle. Puhe päättyy sanoihin: "Toivotan teille kaikille hyvää alkanutta vuotta ja Jumalan siunausta". Sitä todella tarvitaan. Presidentti Niinistö kiinnitti puheessaan huomiota kolmeen asiaan, turvallisuuteen, talouteen ja ympäristöön.

Niinistö muistutti menneen vuoden 2014 opettaneen, ettei Eurooppa olekaan rauhan tyyssija. Sen osoitti Ukrainan konflikti ja Venäjän toiminta siinä.

–  "Opimme myös sen, ettei talous korjaannukaan pelkästään aina vain odottelemalla sitä seuraavaa kasvukautta."

Hän korosti myös sitä, että meitä kylmäsi, kun luimme, että ilmaston muutoksesta aiheutuva lämpeneminen tuntuu erityisesti Suomessa.

Ukraina

Niinistö muistutti myös, että Suomen linja Ukrainan kysymyksessä on ollut johdonmukainen.  

–  "Tuomitsimme Venäjän suorittaman laittoman Krimin valtauksen heti sen tapahduttua, sekä sitten Venäjän toiminnan Itä-Ukrainassa. Tuomitsemme laittomat aluevaltaukset, laittomat voimankäytöt ja yritykset rajoittaa valtioiden itsemääräämisoikeutta."

"Jos valta on joskus kasvanut kiväärin piipusta, niin enää sieltä kasvaa vain kaaos."

niinistö puheNiinistö painotti jo Paasikiven esiin tuomaa viisautta, että Suomi on ja pysyy aina Venäjän naapurina. Siksi keskusteluyhteys on pidettävä tiiviinä. Niinistön mukaan Venäjä tietää, että Suomi on ja pysyy osana länttä. Oma uskottava puolustus on pystyttävä turvaamaan myös jatkossa.

–  "Haasteena on uskottavan puolustuksen turvaaminen vastaamaan muuttunutta tilannetta ja yllättäviäkin uhkakuvia. Ilman tuntuvia lisäpanostuksia se ei ole mahdollista."

Niinistö toi esiin myös kahdenvälisen puolustusyhteistyön merkityksen Ruotsin kanssa. Sitä kehitetään askel askeleelta. Niinistö odottaa alkaneelta vuodelta uusia käytännön toimia tälle yhteistyölle. Nato-kysymykseen presidentti puuttui vain parilla lauseella. Suomi on vienyt natokumppanuuden uudelle tasolle ja jäsenyyttä on mahdollista aina hakea, jos niin tahdomme.

Talous

Niinistön mielestä me olemme vakaa yhteisö, jossa ovat hyvän elämän perusedellytykset edelleen olemassa. Yhteinen hyvä on tärkein luonnonvara. Ongelmana Niinistö kokee talouden perusteiden haurastumisen.

–  "Jälkiä on vuosien mittaan peitelty luottamalla pian tulevaan kasvuun tai kattamalla julkiset menot velalla, mutta nyt on avoimen peruskorjauksen aika.

Korjausliikkeet ovat hankalia siksi, että muutosten tekeminen on tunnetusti vaikeaa. Niinistö siteerasi EU-komission puheenjohtajaa Jean-Claude Junckeria, joka lausui päättäjistä ja päätöksenteosta.

–  "Me kyllä tiedämme mitä pitäisi tehdä, mutta emme tiedä miten tulisimme uudelleen valituiksi niin tehtyämme."

Niinistö haluaisi, että tämä lause käännettäisiin äänestäjien mielissä päälaelleen. Hän kannusti päättäjiä olemaan rohkeita omiensa edessä. Puheet on pidetty, on toiminnan aika.

Hannes Hynönen

hannes hynönenPresidentti nosti esille myös 101 vuotiaan mikkeliläisen sotaveteraanin Hannes Hynösen. Itsenäisyyspäivän vastaanotolla julkisuuteen noussut veteraani on Niinistön mielestä "elämän osaaja".

–  "Nykypäivän väittelyä siitä, ken on liberaali ken konservatiivi, uudistusmielinen vai vanhoillinen, suvaitseva vai suvaitsematon, tärkeä vai vähemmin tärkeä, sitä väittelyä Hannes johdatteli selkoajatteluun. Hyvän elämisen osaaminen vaatii itsetuntemusta, että mittaa muilta odottamansa siihen, mitä itse tekee, että muistelee mukavat, mutta tietää ikävät, ja että näkee, ettei sitä nyt olla toinen toistaan kummempia, mutta yhdessä vahva voima."

Puhe oli Sauli Niinistön näköinen, uskottava, kannustava, mutta silti kriittinen. Täytyy taas kerran todeta, että vaikka meillä on surkea hallitus niin meillä on myös hyvä presidentti.

 

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *