Maailma on viimeisen viikon ajan kohissut Pariisin verilöylystä. Kaikkialla teot on myös tuomittu ja niin pitääkin. Tällaista verityötä ei voi millään charlie hebdo (2)puolustella eikä hyväksyä. Voidaan toki kysyä oliko kysymyksessä sittenkään isku sananvapautta vastaan, kuten yleisesti on annettu ymmärtää? Oliko teko suunnattu Charlie Hebdo -satiirilehden Muhammed -pilakuviin, vai oliko kyseessä terrori-isku länsimaista kulttuuria vastaan. Satiirilehti ja sananvapaus olivat vain keppihevosia tämän iljettävän teon taustalla.

Teon tehneet veljekset olivat Al-Qaidan lähettämiä terroristeja, joilla ei liene sananvapauden kanssa mitään tekemistä. Tuskin he edes ymmärtävät mitä sananvapaus tarkoittaa. Charlie Hedbo otettiin iskun kohteeksi vain siksi, että tällaiselle veriteolle olisi edes jonkinlainen motiivi. Pariisin verilöyly on täysin verrattavissa New Yorkin World Trade Centerin terrori-iskuun 11. syyskuuta 2001. Mittasuhteet vain olivat pienemmät.

Asialla on myös toinen sananvapauteen liittyvä puolensa. Charlie Hebdo on ivannut ja irvaillut sananvapauden nimissä kaikkea mahdollista. Pilkanteon kohteena ovat olleet niin muslimit, juutalaiset kuin katollisetkin. Eli käytännössä se on jatkuvasti kerjännyt verta nenästään. Pääministeri Alexander Stubb painotti Pariisin mielenosoituksessa antamassaan haastattelussa, että nyt pitää viimeiseen asti puolustaa ihmisten oikeutta ilmaista mielipiteensä. Niin pitääkin, mutta mielipiteen voi ilmaista myös toisia loukkaamatta, rienaamatta, häpäisemättä ja irvailematta. Sananvapaudella on myös vastuunsa. Sitä ei pidä käyttää keppihevosena omien tarkoitusperien ajamisessa.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *