Yle on näyttävästi julkaissut itse teettämänsä tutkimuksen, jonka mukaan 92% suomalaista luottaa sen uutisointiin. Tässä muutama esimerkki tuosta uutisoinnista, joiden perusteella jokainen voi vapaasti arvioida Ylen väitteiden uskottavuutta.

 

1. Hennalassa heilui mies Ku Klux Klanin puvussa pelottelemassa saapuvia turvapaikanhakijoita.

Ku Klux KlanAsiaa uutisoitiin näyttävästi ja usein mm. Ylellä. Asiasta uutisoitiin myös kansainvälisessä mediassa. Suomesta oli joku katsonut tarpeelliseksi levittää sinne tällaista tietoa. Asiaa paheksuivat mm. Pääministeri Sipilä, valtiovarainministeri Stubb ja oppositiopoliitikoista mm. Ville Niinistö. Ylessä tietenkin. Stubbin mielestä kyseessä oli vastenmielinen ja rikollinen toiminta.

 

Kun poliisi selvitti asiaa, osoittautui, että kyseessä oli työttömän nuoren hölmöily. Hänen ei todettu syyllistyneen mihinkään rikokseen. Ja selvisi, ettei hän ollut tuossa KKK asussa kun turvapaikanhakijat saapuivat. Kuva oli otettu paljon ennen tuota.

 

Kun media oli paikalla turvapaikanhakijoiden saapuessa, heidän on täytynyt tietää, että turvapaikanhakijoita ei peloteltu millään KKK asulla. Ylenkin uutisointi oli siis harkittua valehtelua ja sen perusteella hankittiin pöyristyneitä lausuntoja poliitikoilta. Noita lausuntoja levitettiin kansainvälisille medioille osoituksena tilanteen vakavuudesta. Miten tällaista median toimintaa pitäisi luonnehtia?

 

2. Pitäjänmäen konepistoolimies

 

Pitäjänmäen VOK:n vieressä Kutomotiellä oli 6.11 otettu kiinni mies, joka oli esitellyt paikalla konepistoolia ja käsiasetta. Poliisi otti miehen kiinni ja ilmoitti, että enää ei ollut vaaraa. Yle uutisoi asiasta. Uutisoinnista saattoi saada sellaisen kuvan, kuin kyseessä olisi ollut suomalainen, joka oli mennyt uhkailemaan turvapaikanhakijoita, mutta poliisi oli selvittänyt tilanteen.

 

Tuollainen olisi Suomen oloissa ollut todella raju juttu ja olisi luullut, että siitä olisi uutisoitu laajasti ja näyttävästi ja pitkään. Ihmetystä alkoikin herättää, että uutisointi asiasta sammui mm. Ylellä nopeasti. Se herätti epäilyksiä.

 

Sitten tihkuikin tietoja, että tuo VOK:n vieressä asetta heiluttanut olikin alun perin Muhammed Algeriasta ja hän oli myöhemmin vaihtanut nimensä. Ja mistään ei löydy selvitystä, mitä hän VOK:n nurkilla teki? Uhkaili vai esitteli ylpeänä (laittomia) aseitaan turvapaikanhakijoille vai yritti kaupitella niitä vai… Ylekin vaikeni asiasta. Luotettavaa uutisointia?

 

3. Turvapaikanhakijoihin liittyvät rikokset

 

Yle julkaisi 20.11 yhteenvedon turvapaikanhakijoihin kohdistuneista ja turvapaikkakeskuksissa tapahtuneista rikoksista. Jutun teki Tiina Forsberg. Jutussa turvapaikanhakijat linkkarimainittiin, että maahan oli tullut n. 29.500 turvapaikanhakijaa.

 

Jutussa lueteltiin 12 tapausta. Kolmannes niistä oli turvapaikanhakijoiden keskinäistä tappelua. Jokainen uutisiakin seurannut tietää, että tällaisia tilanteita on VOK:ssa jatkuvasti, mutta Yle oli muistanut vain muutaman.

 

Muiden tapausten joukossa oli mm. tuo edellä ollut Pitäjänmäen aseenheiluttaja, joka siis paljastui maahanmuuttajataustaiseksi. Yhtään sellaista tilannetta, jossa maahanmuuttajat olisivat käyneet suomalaisten kimppuun, ei Yle maininnut. Siihen päädyttiin sopivalla totuuden ”tulkinnalla”. Rajoituttiin vain VOK:keissa tapahtuneisiin tapauksiin. Turvapaikanhakijat saavat kuitenkin liikkua vapaasti.

 

Finnleaks niminen verkkosivu oli yrittänyt koota listaa, jossa olisi kaikki maahanmuuttajiin liittyvät yhteenotot. Lokakuusta niitä löytyi 26 ja marraskuulta (kuukausi kesken) 34 kappaletta eli yhteenä 60. Viisi kertaa enemmän kuin Ylen ”selvityksessä”. Suurin osa oli suomalaisiin kohdistettuja vihamielisyyksiä. Listalla raiskauksia, pahoinpitelyitä, lasten ahdistelua ym. Tekijät toteavat, että lista ei varmasti ole kattava ja tietoja tuollaisista tapahtumista on tullut enemmän.

 

Eli Yle oli tahallaan laatinut listan, jonka tarkoituksena oli johtaa ihmisiä harhaan. Mitä näistä kolmesta esimerkistä voimme todeta? Yle on tahallaan yrittänyt antaa suomalaisille harhaanjohtavaa tietoa maahanmuuttajista. Heidän tekemiään rikoksia on pimitetty. Jos maahanmuuttajien osalta on kohonnut riski rikoksiin, on sen uutisointi kansalaisille välttämätöntä. Miten he muuten tietävät välttää riskialttiita tilanteita? Yle on käyttäytynyt kuin maahanmuuttajien asiamies.

 

Luotettava media? Ylen päätoimittaja Atte Jääskeläinen sanoi Ylen itsestään teettämää tutkimusta uutisissa käsiteltäessä: "Totuudesta voi olla eri mieltä". Tästä Ylen valheellisuudesta ei voi olla kuin yhtä mieltä.

pusa olli 2

 

 

 

Olli Pusa
Yhteiskuntatieteiden tohtori

Ota osaa keskusteluun

3 kommenttia

  1. Ei todellakaan ole luotettava. Uskon enenmmän aku ankaan ku yle:n paskan jauhantaan!!!!

  2. Ottaa todella pahasti päähän, että olen joutunut suoraan maksamaan YLEn valheellisesta toiminnasta 143 euroa. Varsinkin kun en ole seurannut heidän ohjelmiaan lainkaan, enkä tule koskaan enää seuraamaankaan.

  3. Mv lehtikin on paljon yleä luotettavampi vaikka se luo uutisensa todella pienellä budjetilla ja henkilökunnalla, yle ei oikeastaan uutisoi juurikaan vaan sen uutiset ja ohjelmatkin on propagandaa, ja niiden tarkoitus on muokata yleistä mielipidettä totuudesta lainkaan välittämättä, yle on kansalla pakkomaksatettu propagandakanava, josta pohjoiskoreakin olisi kateellinen,

     

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *