Mitä juuri toimintansa päättänyt eduskunta ja Kataisen/Stubbin sateenkaarihallitus on neljänä toimintavuotenaan saanut aikaan? Ei paljon mitään! Tai onhan se onni ja minä uusi 2hyväksynyt homolain, jakanut rahaa Kreikan köyhille, torpannut kunta- ja soteuudistukset, lisännyt valtionvelkaa 79,6 miljardista 96 miljardiin euroon. Velka on jo 46 prosenttia bruttokansantuotteesta ja ennusteiden mukaan se nousee tänä vuonna jo yli 50 prosentin. Kun mukaan lasketaan kuntien ja muiden julkiyhteisöjen velat, prosentti nousee jo yli 60:n. Hallitus ja eduskunta ovat työssään epäonnistuneet totaalisesti. Siis mikä lamaannutti päätöksentekokyvyn?


Muistan elävästi vuoden 2011 eduskuntavaalikampanjan keskeiset puheenaiheet. Ehdokkaat lupasivat kaataa jätelain, kumota eläkkeiden ns. taitetun indeksin, hoitaa omaishoitajien ja sotaveteraanien asiat kuntoon sekä estää rahan syytämisen rajojemme ulkopuolelle. Ainoa asia, mikä nyt neljä vuotta myöhemmin on kunnossa taitaa olla jätelaki. Siinäkin otettiin vain aikalisä ja laki tullee voimaan aikanaan. Omaishoitajien tukiasiassa ei ole tapahtunut mitään parannuksia, päin vastoin. Nyt olisi korkea aika siirtää tuki valtiolle ja maksatus Kelalle. Tuen euromäärää pitää nostaa ja yhtenäistää maksatusperusteet. Ei ole oikeudenmukaista, että tuki on eri suuruista eri puolilla valtakuntaa. Omaishoitajat säästävät yhteiskunnan menoja miljoonilla vuodessa.

Hallitus sai yhdessä ammattijärjestöjen kanssa aikaan eläkeuudistuksen, josta tuli täysi susi. Se suosii rikkaitaja sorsii köyhiä. Mielestäni eläkekatto tulisi pikaisesti saattaa voimaan. Taitetusta indeksistä ei uudistuksessa puhuta mitään. Sotaveteraanien asia ei ole enää ajankohtainen, sillä joukot ovat harvenneet lähes olemattomiin. Hoidetaan nyt vihdoin edes ne, jotka vielä ovat hengissä. Etelä-Eurooppaan syydettävälle rahalle en viitsi monta ajatusta uhrata. Se vuoto pitää pikaisesti tukkia. 

Urheilussa epäonnistunut pelaaja siirretään vilttiin hakemaan uutta potkua. Politiikassakin tätä toimintamallia kannattaisi kokeilla. Vilttikomennuksen saanut pelaaja tulee yleensä entistä ehompana takaisin. Tapahtuisiko sama myös politiikassa? Eiköhän kokeilla. 

– erkki valtamäki –

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *