Lapuan Virkiän naisjoukkue palasi Jyväskylästä kultaiset mitalit kaulassa. Virkiättärien kulta oli jo viides peräkkäinen. Lapualaiset ottivat yliotteen peliin jo avausjaksolla, mikä päättyi mielenkiintoisten vaiheiden jälkeen 6-9 vieraille. Lopulta neljäs finaalipeli meni Virkiälle 0-2 (6-9, 2-3).

mestaruus

Vahva aloitus

Kirittäret joutui lähtemään otteluun ilman edellisessä pelissä nilkkansa telonutta Tiina Tolosta. Runkosarjan lyöjätilastossa kolmanneksi sijoittuneen Tolosen poissaolo heikensi selvästi jyväskyläisten kotiutustehoja. Avausvuorossa Kirittärien kaikki palot tulivat kotipesästä.

IMG_8700 (2)Virkiä aloitti juoksutehtailun toisessa vuorossa. Saija-Maria Saari löi hidastetun linjaan ja Paula Saloranta toi avausjuoksun. Kolmosen harhaheitolla syntyi heti perään Virkiän toinen juoksu tuojana Emmi Viitala. 0-3 johtolukemat iski Emmi Liikala hienolla kupperilla, joka saatteli Elina Mäen kotiin.

Kirittäret kavensi toisen tasoittavalla kahdella. Ensin Aino-Maija Haapamäen lyönti yllätti Virkiän kopparin Elina Mäen, tuloksena kunnari tyhjään kenttään. Haapamäki toi vielä tuplajuoksun, kun Laura Pohjolan lyönti putosi kakkospesän taakse.

Kunnareita

IMG_8655 (2)Elli Kattelus lisäsi Virkiä johdon kolmannessa 2-4:een iskemällä myös kunnarin tyhjään kenttään. Paikka löytyi nyt kakkospesästä. Kiri tuli kolmannen tasoittavassa vahvasti. Iina Valkeejärven painuva lyönti ajotilanteessa yllätti koppari Salorannan ja kenttä rullasi. Kotiin ehtivät Jutta Myllyniemi, Emma Nieminen sekä Haapamäki. Lyöjä itse kiersi kunnarin. Tilanne oli hetkessä kotijoukkueelle 6-4.

Virkiä tuli viimeisessä. Janette Lepistö kavensi 6-5:een kakkosrajanäpäyksellä. Kotiin kirmaisi Liikala. Heti perään asialla oli Kattelus, jonka hidastettu saatteli Laura Kerolan kotipesään. Tilannetta auttoi kotipesän harhaheitto.

Lopullisen niitin ekajaksolle iski Saloranta, jonka pomppasi koppari Mira Kolehmaisen yli tuloksena kunnari ja kaksi tavallista juoksua. Kotiin tulivat Maaret Ahonen ja Lepistö. Näin neljän kunnarin siivittämä avausjakso meni Virkiälle 6-9.

IMG_8789 (2)– Minä kokeilin sinne taakse jo muutaman kerran. Sanoin vähän ennen lyöntiä, että kyllä se vielä onnistuu. Onneksi osui, Saloranta hehkutti.

Tasaista

Toinen jakso alkoi Kirittäriltä vahvasti. Aino-Kaisa Mantereen lyönti painui kopparien eteen ja Virpi Hukka syöksyi 1-0. Virkiä tasoitti Saaren kolmospuolen välilyönnillä 1-1:een. Kotiin ehti Viitala.

Toisessa vuorossa Emmi Viitala puolestaan siirsi lapualaiset johtoon kotiuttamalla välilyönnillä Salorannan. Saari lisäsi kakkosrajanäpäyksellään Virkiän johdon jo 1-3:een. Elina Mäki oli juoksun tuojana.

Jyväskylä pystyi Valkeejärven lyönnillä ja Hukan tuomana vielä kaventamaan yhdellä, mutta Virkiän tiivis ulkokenttä torjui loput yritykset. Näin Virkiättäret juhli viidettä peräkkäistä Suomenmestaruuttaan.

Parhaat

Lapuan Virkiän ykkönen oli kunnarin ja tavallisen lyönyt sekä upeasti lukkaroinut Elli Kattelus (7/8). Hänestä on vuodessa kehittynyt yksi sarjan parhaista lukkareista. Myös sisäpelissä Kattelus on vaarallinen kotiuttaja.

IMG_8646 (2)– Aivan loistavat fiilikset. Ei tätä oikein osaa sanoin kuvailla. Ei siviilissä tällaistä tunnetta voi saada, mitä tämä mestaruus tuo. Meillä oli joukkueessa sopivasti kokemusta ja uusia pelaajia, Kattelus hehkutti.

Kolmoskoppari Paula Saloranta (9/12) nosti tasoaan viimeisissä peleissä. Hänen saldonsa sisäpelissä oli 1+2 lyötyä ja kolme tuotua juoksua.

– Tämä oli iso taisteluvoitto. Tuntuu ihan älyttömän hyvältä. Moni ajatteli ennalta, että me ei pystytä tätä mestaruutta ottamaan. Me näytettiin kaikille, pohjekrampeista pelin aikana kärsinyt Saloranta kertoi.

IMG_8721 (2)Saija-Maria Saari (6/7) löi juoksun aina, kun tilanne sitä vaati (3). Siepparin töntillä hän oli itse varmuus. Maaret Ahonen (5/7) onnistui myös vaihtajajokerina erinomaisesti.

Jyväskylän Kirittärien ykkönen oli kunnarin ja neljä tavallista lyönyt jokeri, vasta 17-vuotias Iina Valkeejärvi (6/10). Ykköspalkinnon pokkasi kuitenkin kunnarillaaan joukkueen sytyttänyt Aino-Maija Haapamäki (5/7). Marjukka Urpelainen (6/7) hoiteli ykkösvaihdot sadan prosentin varmuudella. Laura Kerola (2/8) oli polttolinjan kuningatar.

Pelinjohtajat

Virkiän pelinjohtaja Jukka Liikala kiitteli joukkueensa henkistä kanttia.

IMG_8739 (2)– Ei voi kuin olla onnellinen. Me oltiin kovempia henkisellä puolella. Väitän, että nämä finaalit ratkottiin pääkopan sisällä. Joukkueelle on nostettava isosti hattua. Jotkut voivat vain haaveilla. Tämä joukkue ei haaveile, se voittaa. Jotain kovuudesta kertoo se, että me ei hävitty täällä Hippoksella tänä vuonna yhtään kertaa.

– Meillä nuoret nousivat nyt mestaritasolle. Talven jälkeen moni meidän nuorista tytöistämme on ottanut huikeita harppauksia eteenpäin. Meidät erotti Kirittäristä se, että myös kakkoskärki pystyi ratkaisemaan otteluita.

Omaa jatkoaan Virkiän pelinjohtajana Liikala ei vielä halunnut spekuloida.

– Olen nyt 30 vuotta katsellut kesäöitä linja-auton ikkunasta. Pitää tosiaan mietiskellä, jaksanko vielä sitä tehdä. Jos motivaatiota ja nälkää löytyy vielä juhlien laannuttua, niin sitten toki voi vielä jatkaa, Liikala paljasti.

Jyväskylän Kirittärien pelinjohtaja Jussi ”Nalle” Viljanen oli pelin jälkeen lyhytsanainen.

viljanen (2)– Ei se isoista asioista jäänyt kiinni tälläkään kertaa. Lapua otti kolme voittoa ja me vain yhden. Siinä se on lyhykäisyydessään, Viljanen totesi.

– Erkki Valtamäki –

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *