Keskuskauppakamarin toimitusjohtajana pian aloittava Juho Romakkaniemi (kok) esittää, että Suomen tulisi olla valmis kasvattamaan EU-jäsenmaksuaan, uutisoi Taloussanomat. Hän on viimeksi Jyrki Kataisen kabinettiministerinä Euroopan komissiossa. Muitakin kytköksiä Jyrki Kataiseen Romakkaniemeltä toki löytyy.

Jyrki Katainen ja neljä muuta kokoomusnuorta väärensi vuoden 1999 Pohjois-Savon kokoomuspiirin syyskokouksen alla kolmen piirin jäsenyhdistyksen valtakirjoja. Keskurikospoliisin esitutkinnassa 2400/R/705/00, liite 1, Jyrki Kataista, Juho Romakkaniemeä ja kahta muuta vastaan oli kyse kolmen pöytäkirjan väärennyksestä.

Pielaveden Kokoomuksen Nuoret ry:n kokous 30.10.1999, Siilinjärven Kokoomuksen Nuoret ry:n kokous 9.10.1999, Varkauden Kokoomus Nuoret r:n kokous 30.10.1999

Edellä mainitut väärennetyt pöytäkirjojen otteet esitettiin Pohjois-Savon Kokoomus ry:n syyskokouksessa 27.11.1999, missä Jyrki Katainen valittiin Pohjois-Savon Kokoomus ry:n puheenjohtajaksi. Mitään edellä mainittujen yhdistysten kokouksia ei ole pidetty, ja Pielaveden Kokoomuksen Nuoret ei edes ole yhdistysrekisterissä.

Jos kokouksessa olisi tiedetty, että esitetyt valtakirjat olivat väärennöksiä olisi Kataisen tie Suomen politiikan huipulle saattanut katketa jo ennen alkamistaan. Samoin, jos valtionsyyttäjä olisi tehnyt toisenlaisen laintulkinnan. Valtionsyyttäjä Pekka Koponen ei lähtenyt syyttämään , koska rikoksesta, lievä väärennys, olisi tullut Koposen mukaan vain sakkoa. Yhtä lailla perusteltavissa olisi ollut tulkinta että kyseessä on oli törkeä väärennys ja petos.

Esko Seppänen on pohtinut, onko omanedun tavoittelu kyseenalaisin keinoin leimannut myös myöhemmin Jyrki Kataisen toimintaa. Hän on kirjassaan Mistä Suomi vaikenee, esittänyt kysymyksen, miksi Jyrki Katainen ei vaatinut Suomen jäsenmaksuihin alennusta kaudelle 2014-20, vaikka Suomi oli jo vajonnut syvään taantumaan. Seppäsellä on itsellään selkeä arvelu noista syistä.

"Hänellä oli silloin salattu (ja myöhemmin julkitullut) pyrkimys päästä komissaariksi Brysseliin, ja se tavoite yhdistettynä Suomen edun ajamiseen oli maallemme onnettomuus."

Vuosina 2010 ja 2011 Jyrki Tapani Katainen rikkoi EU:n lakeja (SEUT 125 artikla) ajamalla ja hyväksymällä Irlannin, Portugalin, Kreikan ym. tukipaketit tavalla, josta olisi pitänyt seurata ministerisyytteen nostaminen oikeuskanslerin toimesta. Niin ikään vuonna 2011 Katainen allekirjoitti sopimuksen Suomen osallistumisesta Euroopan rahoitusvakausvälineeseen (ERVV) . Katainen katsoi kyseisen sopimuksen olevan Euroopan Unioninn sopimus, jonka hyväksymiseen hänellä ja hänen johtamalla valiokunnalla olisi valtuutus. Näinhän ei asian laita suinkaan ole, minkä Katainenkin hyvin tietää. ERVV on Suomen valtion ja luxemburgilaisen yhtiön välinen kahdenkeskinen sopimus, jonka hyväksyminen edellyttää siis eduskunnan hyväksyntää.

Pääministerit Matti Vanhanen (kesk) ja Jyrki Katainen (kok), olivat ne ministerit, jotka neuvottelivat Suomen edustajina EU:n rahoituskehyksistä. Vanhanen hyväksyi rahoituskehyksen kaudelle 2007-13. Nykyinen rahoituskehys 2014-20 on Kataisen käsialaa. Seppänen on laskenut, että näiden vuosien aikana Suomesta on tullut EU:n suurin nettomaksaja. Moni Euroopan maa on vaatinut ja saanut Unionin jäsenmaksulleen alennuksia. Suomi on maksanut kiltisti sekä omat että muiden maksut.

 

 

Kristiina Kalliojärvi

Ota osaa keskusteluun

1 kommentti

  1. Nämä isänmaan petturit olisi saatava tuomiolle valtakunnanoikeuteen.

    Ovat myyneet Suomen itsenäisyyden ja laskevat maahantunkeutujia

    holtittomasti Suomen kamaralle ja antavat niille kaikki ilmaiseksi. Oma kansa kyykyssä ja elää köyhyydessä. Tämän on loputtava.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *