onni ja minä uusi 2Isäni on sotainvalidi. Hän on kantanut venäläistä rautaa hartioissaan yli 70-vuoden ajan. Siitä huolimatta hän on sananmukaisesti rakentanut tätä maata. Isäni saavuttaa 90-vuoden kunnioitettavan iän parin viikon kuluttua. Askel on vuosien saatossa lyhentynyt, mutta linnan juhlat kuuluvat edelleen isänmaallisen miehen itsenäisyyspäivän ohjelmaan. Hänelle itselleen ei ole koskaan kutsua linnaan kuulunut, eikä rintapieliin ole prenikoita ripustettu. Oli todellisten itsenäisyytemme takuumiesten häväistys, että juhlien suurimpia sankareita olivat teemumuurimäet ja heidän suunnittelemiensa hepeneiden kantajat.

Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä on syntynyt Vetelissä, rehellisten ihmisten pitäjässä, kuten isäni. Siksi arvostan hänen ajatuksiaan. Hän kertoo, että puolue on muuttunut. Se lähtee tuleviin eduskuntavaaleihin reilun pelin hengessä vastustajia mollaamatta ja vastapuolta kunnioittaen. Valitettavasti nämä Sipilän puheet kaikuvat maakunnissa kuuroille korville. Sipilän kammoksuma vallan kaappaaminen ja loanheitto on meneillään eri puolilla meidänkin maakuntaamme.

Seinäjoella ei ylletä aivan emäpitäjä Ilmajoen mittasuhteisiin. Täällä valtaa haalitaan sivistyneemmin. Seuraavassa yksi esimerkki keskustan sivistyneestä toimintamallista. Vastaperustetun elinkeinoyhtiön INTO Oy:n hallitukseen valittiin 11 jäsentä, kahdeksan kaupungin luottamusmiestä, yksi kaupungin johtava virkamies sekä kaksi edustajaa ammattikorkeakoulusta. Kaupungin luottamuspaikoille valittiin neljä keskustalaista, kolme kokoomuslaista ja yksi sosiaalidemokraatti. Perussuomalaiset jätettiin ulkopuolelle, vaikka viimeisten kuntavaalien tuloksen perusteella sille olisi paikka kuulunut. Vaalin tulos sivuutettiin tällä kunnallisen demokratian vastaisella valinnalla täysin.
Suomessa on käytössä suhteellinen vaalijärjestelmä, missä paikat valtuustoon ja muihin hallintoelimiin jaetaan puolueiden saaman vertaulukujärjestyksen mukaisesti. Perussuomalaisten ensimmäisenä valittu valtuutettu oli vertauluvuissa kahdeksas. Käytännössä se tarkoittaa, että perussuomalaisille kuuluu yksi paikka jokaiseen vähintään kahdeksanjäseniseen luottamuselimeen. Näin ei INTO:n kohdalla tapahtunut, vaan keskusta otti 30 %:n ääniosuudellaan yli puolet hallituspaikoista. Keskusta sai oman miehensä myös ammattikorkeakoululle ja kaupungin johtaville virkamiehille varatuille hallituspaikoille. Näin INTO Oy:n yksitoistapaikkaisessa hallituksessa istuu kuusi keskustalaista. Tätä varmaan puheenjohtaja Sipilä reilulla pelillä tarkoitti.

Erkki Valtamäki

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *