Talouselämä -lehden mukaan sanomalehtiä Pohjalainen ja Ilkka julkaiseva Ilkka-Yhtymä on kahdessa vuodessa muuttunut huippukannattavasta IMG_0612 (Medium)osinkoyhtiöstä pörssin surkimukseksi.

Syyksi heikkoon tilaan Talouselämä laskee Ilkan muutama vuosi sitten hankkiman osuuden Alma Mediasta. Ilkka osti osin velaksi vuosina 2009, 2010 ja 2012 Alma-osakkeita yhteensä 150 miljoonalla eurolla. Alman kyky maksaa osinkoa romahti vuonna 2012 ja osakekurssi lähti laskuun. Ilkan ongelmat alkoivat tästä ja yleisesti mediayhtiöitä kalvavasta pienenevästä liikevaihdosta.

Ilkan omistamien lehtien digitaalisten sisältöjen osuus on vain viisi prosenttia liikevaihdosta. Tänä vuonna Ilkan liikevaihto ja kannattavuus putosivat selvästi. Ilmoitustulojen raju lasku söi lehden kannattavuutta. Nordean analyytikon Sami Sarkamiehen mukaan pohjakosketusta ei ole vielä edes nähty.

Ilkan toimitusjohtaja Matti Korkiatupa korostaa, että Alma Media on Ilkalle nykyään strateginen pitkäaikainen sijoitus. Suhdanteet tai pörssikurssit eivät hänen mukaansa tähän vaikuta. Myös toimituksellista yhteistyötä Alma Median maakuntalehtien kanssa on viritelty. Ilkka on myös joutunut saneeraamaan rajusti toimintaansa. Se on johtanut melko suuriin henkilöstövähennyksiin.

Ilkka on samassa tilanteessa kuin koko printtimedia. Internet vie lukijat ja sitä kautta kannattavuuden. Mediamaailmassa on meneillään todella iso murros.

 

Lue tästä Talouselämän artikkeli http://www.talouselama.fi/sijoittaminen/sijoittajat+karttavat+almaan+takertunutta+ilkkaa/a2284055

 

– Erkki Valtamäki –

 

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *