"Suomi hyväksyy esityksen Kreikan siltarahoituksesta eli väliaikaisesta hätälainasta sekä päätöksen aloittaa neuvottelut Kreikan kolmannesta tukipaketista.”

Hallitusohjelmalla pyyhittiin suomalaisten takapuolia. Lupaukset siitä, että Suomen vastuita Kreikan tukemisessa ei enää lisätä olivat ilmaa vain. Takinkäännössä olivat mukana kaikki kolme hallituspuoluetta, myös perussuomalaiset.  Timo Soinin selitykset siitä, että Suomen vastuut eivät kasva ja tältä osin hallitusohjelman linjaukset pitävät, ovat perin ontuvia.

Kreikka tulee saamaan kolmannen tukipaketin suuruudeltaan 86 miljardia euroa sekä seitsemän miljardin euron hätälainan.  EVMRahat otetaan Euroopan vakausmekanismin (EVM) lainarahastosta. Euromaat ovat sijoittaneet rahastoon tähän mennessä pääomaa 81 miljardia euroa, josta Suomen osuus on 1,44 miljardia. Kaikkiaan euromaat ovat sitoutuneet pääomittamaan EVM:a 705 miljardilla eurolla. Tästä Suomen osuus on 11,14 miljardia. EVM:n lainanantokyky on kokonaisuudessaan 500 miljardia euroa. Siitä on tähän mennessä lainattu Espanjalle ja Kyprokselle 39 miljardia.

Puheet siitä, että Suomen vastuut uuden tukipaketin myötä eivät kasvaisi, ovat tuulesta temmattuja. Voidakseen myöntää Kreikalle kolmannen tukipaketin EVM joutuu käymään jäsenvaltioidensa kukkarolla. Pääomaa pitää saada lisää ja se tietää vastuiden kasvattamista.

Nyt perussuomalaisten nokkamiehet toinen toisensa jälkeen puolustautuvat sillä, että yhteisessä rintamassa on pysyttävä eikä hallitusta pidä jättää. Vaikuttaa siltä, että puolueella on vain yksi selkärankainen kansanedustaja, Vesa-Matti Saarakkala. Hän vaati hallituksesta lähtöä jos kolmas tukipaketti hyväksytään. Miehen puhetta.

– Erkki Valtamäki –

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *