Hallituspuolueiden välinen gallup-kisa on kääntynyt demarien eduksi. Helsingin Sanomien joulukuun mielipidemittauksessa keskusta on edelleen selvästi suurin puolue peräti 26,1 %:n kannatusluvuillaan, Sdp on kirinyt pääministeripuolue kokoomuksen ohi kakkoseksi 16,9 ja 16,7 %:n lukemilla. Perussuomalaisten kannatus on pudonnut marraskuusta kaksi prosenttiyksikköä 14,2 %:iin. Pienpuolueista vihreät saisi 8,9 %:n ja vasemmistoliitto 8,1 %:n kannatuksen.

Viimeksi Sdp on ollut HS-mittauksessa kokoomuksen edellä toukokuussa 2008. Kokoomuksen kannatus on tullut alaspäin heinäkuusta lähtien. Myös perussuomalaisten käyrä menee alaspäin. Se ei ole ollut näin alhaalla kertaakaan eduskuntavaalien "jytkyn" jälkeen. Keskustan lähes 10 prosenttiyksikön etumatkaon myös ainutlaatuista. Viimeksi vuonna 1995 Sdp:n kannatus (27,9) oli kymmenen prosenttiyksikköä kokoomusta ja keskustaa suurempi.

Muutokset puolueiden voimasuuhteissa ovat tällä vaalikaudella olleet todella suuria. Ensin nousi perussuomalaiset, sitten kokoomus ja nyt keskusta. Keskustan johdon umpeenkurominen on neljässä kuukaudessa lähes mahdotonta, mutta politiikassa mikään ei ole mahdotonta. Yksi tiedustelun yllätyksistä on se, että kolmasosa äänioikeutetuista ei äänestäisi lainkaan tai ei halua kertoa mielipidettään.

Syitä kannatuksen nousuihin ja laskuihin on yritetty löytää kissojen ja koirien kanssa, tuloksetta. Kokoomusta nakertaa uskottavuusongelma ja pääministeripuolueen rasitteet. Perussuomalaisten alamäkeen on syylliseksi esitetty Timo Soinin pitämää matalaa profiilia ja näkymättömyyttä. Demarien käyrä kääntyi Antti Rinteen astuttua ruoriin. Samoin kävi keskustalle Juha Sipilän ansiosta.

Kokoomus on viime viikkoina aktivoitunut keskustan ulkopolitiikkaa ja demarien työmarkkinapolitiikkaa arvostelemalla. Sipilä jatkaa omaa leppoista ja kritiikitöntä linjaansa. Rinne kosiskelee ammattiyhdistysväkeä ja Soini panee omiaan ruotuun. On tulossa mielenkiintoinen kevät.

– Erkki Valtamäki –

hs-gallup joulukuu

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *